top of page

TOCcast – novi način da pratite naš rad!

Updated: Jan 11, 2022

Od početka pandemije pokrenuto je puno podcasta, ovaj medij sve više postaje zanimljiv i efikasan način komunikacije ali i zabave. Tim Tuzlanskog otvorenog centra je odlučio da se priključi ekipi podcast produkcije jer želimo da razgovaramo s vama o mnogo toga, a nažalost tokom pandemije jedini način da to uradimo je u online formatu. Koliko nas je rastužilo što smo ograničeni u nekim drugim aktivnostima, tako je i otvorilo nove vidike i neka nova vrata komunikacije sa našim pratiteljima_icama. Sada možemo da se slušamo i gledamo, gdje god bili_e.


Pred nama su u narednom preiodu super edukativno/zabavna druženja sa našom Dinom Bajrektarević, koja će nas a i vas provesti kroz teme o kojima već jako dugo želimo da pričamo - od zakonodavstva, društveno – socijalnog aspekta i kvaliteta života LGBTIQ zajednice, do naše saradnje sa zdravstvenim institucijama, obrazovnim ustanovama i svih ostalih aspekata i težnji da unaprijedimo život bosanskohercegovačke LGBTIQ zajednice, a samim time i svih nas. Sve ćemo da prečešljamo i sve teme ćemo da istjeramo ispod tepiha pravo na vaše male ili velike ekrane i putem audio vizuelnog sadržaja da malo zatalasamo neka uspavana područja našeg dragog bosanskohercegovačkog ćilima.


Ovo je prvi podcast u Bosni i Hercegovini koji se bavi isključivo ovim temama i koji se ne plaši istupiti iz heteropatrijarhalnih normi i zakoračiti u svijet koji je krojen po mjerama svih nas.

Što se tiče moje strane priče i doživljaja svega ovoga, veoma sam optimističan i na kraju iskreno radostan što mogu da učestvujem u ovakvom projektu. Iz producentske vizure, naravno da sam mala adrenalinska loptica koja jedva čeka i snimanja i svaki aspekt produkcije jednog ovakvog sadržaja, ali sa aspekta čovječnosti i osobe koja je dio LGBTIQ zajednice ove države, ne mogu a ne sanjati veliko i ne gledati na nas, kao i na sve ostale organizacije i individue koje se bave ovim temama i zastupaju LGBTIQ populaciju, kao i na one koji su prije nas postavili temelje i otvorili vrata ovim temama, kao na pionire i pionirke jedne revolucije koja slijedi.


Zaista sam sretan što će naše stanovništvo uskoro moći da zaviri iza kulisa svih dešavanja i pitanja, što će najprije imati priliku upoznati se sa radom Tuzlanskog otvorenog centra, čime se bavimo, kakve su naše ideje, čemu težimo, čemu Povorka ponosa. Drago mi je što će saznati sa kakvim se mi vjetrenjačama borimo, o čemu je to priča ravnopravnosti, zašto je ona potrebna i zašto je „solidarnost“ riječ i vrijednost koja nam je toliko važna. Izuzev svega što nas je ova godina pandemije naučila, mislim da je naročito bitna lekcija da pasatizam nije način i smjer u kojem društvo treba da se kreće, te da treba da se interesujemo za mnogo više od onoga što nam stalno visi ispred nosa/očiju/ušiju, tako da će nam svima TOCcast i slični sadržaji dobro doći da saznamo nešto više o ljudima i temama koje nas okružuju. Naročito se radujem zbog LGBTIQ zajednice u Bosni i Hercegovini koja će sada imati svoj podcast, odnosno što smo napravili svoj medijski prostor u kojem možemo da stvaramo i bavimo se temama koje nas sve interesuju i koje su od velike važnosti za dalji razvoj i napredak našeg društva.


„2020. godina je bila teška za sve.“ – rečenica je koja se najviše vrti ove godine, ali zaista na kraju je jedino bitno da smo uspjeli da izvučemo i nešto pozitivno i iz najtežih situacija i nadam se da se zajedno s nama radujete sadržaju, zanimljivim i bitnim temama i svemu što spremamo za vas u narednoj godini!


Promjena počinje od svih nas, gledamo se uskoro da mic po mic mijenjamo stvari!


Autor/ica: Huremović Ali

Članak je objavljen i napisan uz podršku Grada Tuzla u sklopu projekta "Osnovna škola LGBTI prava". Stavovi izneseni u tekstu nužno ne predstavljaju stavove donatora, već isključivo autora/ice.

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
bottom of page