top of page

#Drop33: Dvije najveće europske mreže LGBTI i trans organizacija pozivaju mađarski parlament da odba


ILGA-Europe i Transgender Europe, dvije najveće mreže LGBTI i trans organizacija u Europi i Srednjoj Aziji, koje zajedno predstavljaju preko 800 organizacija i grupa širom regije, pozivaju mađarski parlament i Pravni Odbor parlamenta da odustanu od Člana 33 predloženog zakona, kojim bi se uskratio pristup zakonskom priznavanju roda u toj zemlji.

Mađarska vlada je u utorak, 31. marta objavila nacrt prijedloga zakona koji bi istovremeno izmjenio mnoge odredbe. Jedan od zakona koji je predložen za izmjenu odnosi se na zakonsko priznavanje roda trans osobama – u članu 33  zakona predloženo je da se „spol“ zamijeni sa „spol dodijeljen po rođenju“ u nacionalnom registru i na ličnim dokumentima.

Navedeno obrazloženje za predlaganje ovakve izmjene je slijedeće: “Spol upisan u civilni registar zasnovan je na činjenicama koje utvrde ljekari, a koje deklarira registar. Registar ovjerava činjenice i prava koja sadržava dok se ne dokaže suprotno. Međutim, spol koji je registar proglasio mogao bi stvoriti prava ili obveze, te je stoga potrebno definirati termin spola dodijeljenog po rođenju. S obzirom da je nemoguće u potpunosti promijeniti nečiji biološki spol, potrebno je zakonom odrediti da se on ne može mijenjati ni u civilnom registru.”

Ukoliko se ove izmjene usvoje to bi značilo da će zakonsko prepoznavanje roda u Mađarskoj biti nemoguće pod bilo kojim uslovima, jer bi se „spol“ u ličnim dokumentima spominjao isključivo kao nepromjenjiva karakteristika „spola dodijeljenog po rođenju“. Trenutno se lični dokumenti u Mađarskoj zakonski mogu izmijeniti, ali su procesi obustavljeni skoro dvije godine.

Amandman zakona predložen je u trenutku kada je mađarski parlament dao premijeru Viktoru Orbánu ovlasti da vlada dekretom u nedogled zbog COVID-19 krize, što znači da više ne mora konsultovati druge predstavnike/ce zakonodavne vlasti prije donošenja odluka. Orbánovi napadi na LGBTI zajednicu traju već od 2015. godine, kada je u Vijeću Europske unije blokirao nacrt sporazuma koji je pozivao Europsku komisiju da se bori protiv homofobne i transfobne diskriminacije. Također je odbio ratificirati Istanbulsku konvenciju zbog njene definicije roda kao društvenog koncepta, a 2017. godine bio je domaćin Međunarodnoj organizaciji porodice (IOF), američkoj skupini koja se bori protiv istopolnih brakova.

Većina mađarskih državljana/ki podržava zakonsko prepoznavanje roda trans osoba. Prema istraživanju Mediana u septembru 2019. godine, 70% ispitanika/ca smatra da trans osobe trebaju imati pristup zakonskom prepoznavanju roda, a samo 17% vjeruje da trans osobe ni u kojem slučaju ne smiju mijenjati spol ili ime na ličnim dokumentima.

Direktorica Zastupništva ILGA-Europe, Katrin Hugendubel kaže: "Sudska praksa Europskog suda za ljudska prava jasno je utvrdila pravo na zakonsko prepoznavanje roda za transrodne osobe. Međunarodni akteri ljudskih prava moraju djelovati snažno i hitro da bi zaustavili/e ovaj ekstremni preokret u već uspostavljenom zakonu o ljudskim pravima."

Barnabás Hidasi, predsjednik mađarske organizacije civilnog društva Transvanilla Transgender Association, potvrđuje da „zakonsko prepoznavanje roda osigurava pravo osobe na samoopredjeljenje i da procedure moraju biti postojane, brze, transparentne i pristupačne“.

„Članak 33 se suprotstavlja utvrđenim međunarodnim standardima o ljudskim pravima, kao i preporukama Savjeta Evrope svojim državama članicama“, rekao je Masen Davis, privremeni izvršni direktor Transgender Europe (TGEU). „Ovaj opasni zakon podvrgnuo bi trans osobe u Mađarskoj pojačanom nadzoru, diskriminaciji i nasilju. Parlament bi se trebao fokusirati na ono što će pomoći državljanima Mađarske da prežive pandemiju COVID-19, umjesto da iskorištava ovu krizu kao pokriće za oduzimanje prava već marginaliziranim grupama."

ILGA-Europe i Transgender Europe pozivaju mađarski parlament i Pravni Odbor parlamenta da odbace (#drop33) izmjene i dopune zakona kako bi se zaštitila osnovna ljudska prava svih mađara/ki. Nadalje, pozivaju međunarodne aktere za ljudska prava da podignu svijest o ovom pitanju, te pozivaju mađarsku vladu da se mobilizira kako bi zaštitila trans osobe i njihova prava u Mađarskoj i šire.

Prevela i prilagodila: Delalić Lejla Izvor: ILGA Europe

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
bottom of page