top of page

Dan vidljivosti trans* osoba i šansa za solidarno djelovanje zajednice

Vidljivost unutar trans* zajednice se može posmatrati kao dvije strane kovanice – skrivanje identiteta je veoma oštećujući proces koji može dovesti do javljanja osjećaja izoliranosti, stigme i srama. Međutim, javno autovanje osobe kao trans* može tu osobu učiniti metom diskriminacije i/ili nasilja. Ovo je borba koju vode sve trans* osobe, ali nebijele osobe, kao i osobe iz ruralnih ili konzervativnih područja tu drugu stranu kovanice mnogo češće vide.

Vjerujemo da je Dan vidljivosti trans* osoba (TDOV), koji se slavi svake godine 31. marta, važan datum koji osobama iz zajednice omogućava da se zbliže međusobno i pronađu podršku i solidarnost u saznanju da nisu sami_e.

TDOV prepoznaje i slavi transrodne, nebinarne i rodno varijantne osobe svake godine već od 2009. Prije ovog važnog datuma, postojao je samo jedan datum koji je prepoznavao trans* zajednicu – Dan sjećanja na transrodne osobe, čija je osnovna svrha komemoracija trans* osoba koje su preminule u protekloj godini. TDOV tako „daje cvijeće“ trans* osobama dok su još žive.

Vidljivost nije univerzalan pristup za sve osobe u trans* zajednici. Neke osobe prigrle vidljivost, dok se druge osobe, zbog sigurnosti, ugodnosti ili drugih razloga, bolje osjećaju ako njihov trans* identitet nije vidljiv drugima.

Prijetnje nasiljem osobama iz trans* zajednice nisu uniformno raspoređene. Trans nebijele žene su izložene najvećoj stopi rizika od nasilja i multiplih oblika diskriminacije uključujući transfobiju, rasizam i mizoginiju. Zbog diskriminacije prilikom zapošljavanja ili rada, 20% trans* osoba rade „na crno“ – uključujući i to da rade kao seks radnici_e, gdje dodatno mogu doživjeti transfobičnu diskriminaciju kao rezultat svog rada. Dan vidljivosti trans* osoba je pokušaj da se slomi kolo nasilja i diskriminacije nad trans* osobama.

Više je nego jasno da je protekla godina bila teška za trans* zajednicu, jer je u tom periodu trans* osobama otežan pristup samoj zajednici, grupama podrške, peer to peer podršci kao i medicinskoj njezi koja je nekima bila potrebna.

Zakonske legislative koje su donesene, a koje direktno i negativno utiču na trans* osobe su također učinile proteklu godinu težom nego što je trebala biti. Činjenica je da se zakoni koji se nepovoljno odražavaju na trans* zajednicu, koja čini manje od 1% ukupne populacije, donose sa određenom značajnom porukom. Međutim, toj poruci i njenom značenju se može i mora kontrirati. Snaga, ljubav, podrška i razumijevanje koje proizilaze iz trans* zajednice su nevjerovatne stvari koje imaju ogroman potencijal. Za sada ćemo TDOV slaviti virtuelno, kao i prošle godine, a za naredne godine gajimo nadu za proslavom uživo, te imamo poruku da trans* osobe ne idu nikuda!

Autor: dr.sc. Jay A. Irwin, vanredni profesor Izvor: The Conversation

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
bottom of page