top of page

Razgovor sa roditeljima LGBTI+ djece

Ovog mjeseca smo imali čast i priliku razgovarati sa roditeljima LGBTI+ djece koji kažu da su i sami dio zajednice upravo kroz povezanost sa svojom djecom.Razgovori sa roditeljima LGBTI+ djece su nam omekšali srca usljed toliko podrške i ljubavi koje imaju za svoju djecu, ali kako to neki od njih kažu i za svu LGBTI+ djecu, jer su i to njihova djeca.


Znamo da je proces autovanja jako izazovan za osobu koja se autuje, s druge strane i osobe kojima se autuje imaju svoje doživljaje autovanja. U skladu s tim, pitali smo Mustafu, podržavajućeg oca i Maidu, majku članicu grupe GRID Zagrljaj (Grupa roditelja i LGBTIQ+ djece) kakva je njihova reakcija bila kada su im se njihova djeca autovala.


“Kad mi se dijete autovalo, moja prva reakcija bila je iznenađenje i možda donekle nesigurnost, ali iznad svega, bila je ispunjena ljubavlju i prihvaćanjem”, rekao je Mustafa za svog sina. “Zagrlio sam ga i uvjerio ga da ga volim bez obzira na sve i da njegova seksualna orijentacija ili rodni identitet ne mijenjaju koliko mi je stalo do njega. Pobrinuo sam se poslušati njegove osjećaje, potvrditi njegova iskustva i dati mu do znanja da sam tu da ga podržim na svakom koraku.”, dodao je Mustafa i naglasio da mu je bilo važno stvoriti siguran i ugodan prostor u kojem njegov sin može biti ono što jest bez straha od osude ili odbijanja. “Naš odnos je ojačao dok smo zajedno prolazili ovo putovanje i zahvalan sam na prilici da učim i rastem uz svoje dijete”, rekao je Mustafa za kraj.


Maida je na ovo dodala sljedeće: “Moj sin sada ima 40 godina. Autovao nam se sa svojih 18. Sebi tražim opravdanje, kako to da ja kao majka nisam primijetila nikakve promjene na svom djetetu.”


Njegovo autovanje za nju je bilo šok, nevjerica, bol, ljutnja i nije željela da sluša šta govori, te je plakala.

“Muž onako iznenađen šuti, ali na kraju smireno kaže pa dobro, ok, to je to. Kako to je to, neću, ne mogu! Ruše se u sekundi svi MOJI snovi i očekivanja od života mog djeteta! Ja sam tada imala drugačije planove i nade” podijelila je Maida, jasno pokazavši da joj je sinovo autovanje bilo izazovno.Kao što LGBTI+ osoba ima svoj proces prihvatanja sebe, kroz nešto slično prolaze i njihovi roditelji i društvo, stoga smo pitali roditelje da li su imali period prilagođavanja nakon autovanja svog djeteta i kako je to izgledalo?


Mustafa je rekao: “Da, definitivno je postojao proces prilagodbe nakon što mi se dijete autovalo. Uključivalo je učenje više o LGBTI+ pitanjima, razumijevanje izazova s kojima bi se moje dijete moglo suočiti i prilagođavanje novim načinima podrške i afirmacije djeteta. Potrudio sam se educirati čitajući knjige, članke i pohađajući grupe podrške kako bih bolje razumio kroz šta moje dijete prolazi. Osim toga, morao sam se suočiti sa svim predrasudama ili pogrešnim predodžbama koje sam možda imao i raditi na njihovom prevladavanju.”


“Komunikacija je bila ključna tokom ovog procesa prilagodbe. Pobrinuo sam se da imamo otvoreni razgovor sa svojim djetetom, ispitivao ga o njegovim iskustvima, brigama i potrebama. Razgovarali smo o tome kako želi upravljati svojim identitetom i kakvu podršku treba od mene. Također mi je bilo važno zagovarati prava svojeg djeteta i osigurati da se prema njemu postupa s dostojanstvom i poštovanjem u svim aspektima njihova života”, naglasio je Mustafa.


Mustafa je rekao da je proces prilagodbe putovanje rasta, empatije i bezuvjetne ljubavi. Radilo se o stvaranju okruženja koje podržava i potvrđuje u kojem njegovo dijete može napredovati kao autentična individua. I dok je na tom putu bilo izazova, veza između Mustafe i njegovog sina je postajala jača dok su se s njima suočavali zajedno.


Majda je dodala: “Imala sam period prilagođavanja, period tugovanja, negiranja, ljutnje, neizmjerne boli, okrivljivanja. I nas troje, kao porodica, smo imali period prilagođavanja. Bili smo apsolutna podrška ali smo svi bolovali, svako na svoj nacin.”


“U situaciji kada se dijete odluči autovati, roditelju nije lako, ničim se nije pripremio na takvu vijest, susreće se sa nečim potpuno nepoznatim sebi. Kada su se djeca spremna otvoriti i reći šta osjećaju i misle, oni su u sebi donijeli odluku da kažu, da budu hrabri da priznaju sebi i drugima svoje osjećaje. Roditelj nije spreman i tada je veoma slab, ranjen, ne zna šta se desilo, ne razumije, traži krivca u sebi, djetetu, društvu. Ali svejedno treba i mora biti uz svoje dijete, potražiti odgovore, tražiti pomoć i za sebe i biti uz i uvijek tu za svoje dijete”, izjavila je Maida.


Sljedeće pitanje koje smo postavili Mustafi i Maidi je bilo to da li se oni autuju drugima kao roditelj djeteta iz LGBTI+ zajednice i kako?


Mustafa nam je opširno odgovorio na gornje pitanje: “Da, kao roditelj LGBTI+ djeteta, mogu odlučiti autovati se pred drugima na različite načine, ovisno o situaciji i odnosu s osobom s kojom razgovaram. Evo nekoliko načina na koje bih mogao pristupiti:


U običnim razgovorima ili kada se pojave relevantne teme, mogao bih usputno spomenuti seksualnu orijentaciju ili rodni identitet svog djeteta. Na primjer, ako me neko pita o mojoj porodici, mogao bih reći nešto kao: Moj sin izlazi s predivnim muškarcem ili Moj sin je nedavno postao transrodan.


U intimnijim razgovorima mogu odlučiti direktno otkriti da je moje dijete LGBTI+ osoba. To bi moglo uključivati dijeljenje mojih iskustava kao roditelja LGBTI+ djeteta, razgovor o izazovima s kojima smo se suočili i izražavanje ponosa i ljubavi prema svom djetetu.


Ponekad bih mogao iskoristiti prilike da educiram druge o LGBTI+ pitanjima i zagovaram prihvaćanje i uključivanje. To bi moglo uključivati dijeljenje mojih iskustava kao roditelja, razbijanje mitova i zabluda te pozivanje na razumijevanje i empatiju.


Učestvovanjem u LGBTI+ događajima, podržavanjem LGBTI+ organizacija ili isticanjem simbola podrške (kao što su dugine zastave ili naljepnice), mogu signalizirati svoje prihvaćanje i podršku svom djetetu i LGBTI+ zajednici.


Uglavnom, kako i kada ću izaći u javnost kao roditelj LGBTI+ djeteta ovisi o kontekstu, mom odnosu s osobom ili grupom i mom osjećaju udobnosti. Cilj je poticati razumijevanje, prihvaćanje i podršku za moje dijete i LGBTI+ zajednicu.”


Maida je na to dodala: “Kroz cijelo odrastanje, muž i ja smo kao roditelji bili podrška svom djetetu. Ipak dugo vremena se nisam autovala bilo kome. Ništa nije bilo tajna, naš sin se nije skrivao, svi koji su htjeli da znaju, znali su, ali smo sve znali u tišini. Nismo razgovarali. Nisam možda znala na koji način razgovarati sa porodicom i prijateljima, a da previše ne boli i ne bude emotivno. Čak ni sa najboljom drugaricom, iako sam znala da se njoj isto autovao i da je ogromna podrška mom djetetu. Ako bi neko direktno pitao, rekla sam onako kako jeste, ali sama nisam započinjala razgovor o tome.”


“Bila sam uvijek podrška, ali da progovorim o tome, pomoglo mi je druženje i razgovor sa drugim roditeljima, djecom i cijelom ekipom u našoj grupi roditelja i djece GRID Zagrljaj.  Zajedno se osnažujemo, učimo zajedno i tu smo jedni za druge. Sada se autujem bez razmišljanja ili osjećaja da trebam nešto nekome da objašnjavam.

Ponosna sam na svoga sina, ponosna sam na svu djecu iz LGBTI+ zajednice koju sam upoznala, ponosna sam na sve što su postigli_e. Želim da kao roditelj dam svoj doprinos njihovoj borbi za sebe”, dodala je Maida ohrabrujuće.Da li imate kakve savjete za roditelje koji trenutno prolaze kroz proces prilagođavanja?


“Sigurno! Evo nekoliko mojih savjeta za roditelje koji prolaze kroz proces prilagodbe nakon što njihovo dijete postane LGBTI+” rekao je Mustafa sa zadovoljstvom i počeo da nabraja ispod:


“Pokažite bezuvjetnu ljubav. Uvjerite svoje dijete da ga bezuvjetno volite, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju ili rodni identitet. Dajte im do znanja da vaša ljubav i podrška nikada neće posustati.


Odvojite vrijeme da se obrazujete o LGBTI+ pitanjima, terminologiji i izazovima. Dostupni su brojni resursi, uključujući knjige, članke, grupe za podršku i internet forume.


Slušajte djetetove osjećaje, iskustva i brige bez prosuđivanja. Potvrdite njihov identitet i potvrdite njihove osjećaje. Dajte im do znanja da im vjerujete i da su njihovi osjećaji ispravni.


Držite otvorene linije komunikacije sa svojim djetetom. Potaknite ih da s vama podijele svoje misli i osjećaje i budite voljni_e slušati i učiti iz njihovih iskustava.


Poštujte privatnost i autonomiju svog djeteta. Dopustite im da se autuju drugima svojim tempom i na svoj način. Izbjegavajte da ih autujete bez njihovog pristanka.


Nemojte se bojati potražiti podršku i za sebe. Obratite se prijateljima_cama, članovima_cama porodice ili grupama podrške za smjernice i ohrabrenje. Može biti korisno povezati se s drugim roditeljima koji imaju LGBTI+ djecu i razmijeniti iskustva”, preporučuje Mustafa.


Pristupajući procesu prilagodbe s ljubavlju, empatijom i voljom za učenjem, možete stvoriti poticajno i afirmirajuće okruženje u kojem se vaše dijete osjeća voljeno, prihvaćeno i cijenjeno zbog onoga što jest.


“Budi uvijek uz svoje dijete, budi mu podrška, pokaži da si podrška iako sigurno nisi sretan_a sa tom spoznajom. Traži sebi pomoć da možeš njemu, njoj pomoći.

Vrijeme prilagođavanja, vrijeme teških dilema je iza mene. Sretna sam kad vidim koliko je naš sin sretan, kako istinski uživa i živi život punim plućima, kako je sretan što živi onako kako osjeća i želi. Svaki roditelj to želi svom djetetu. Pomozite, budite tu za svoje dijete, bezuslovno budite tu. Za rušenje svih barijera najvažnije je posložiti prioritete. Prvo i glavno mjesto zauzima moje dijete, naša porodica pa svi ostali. Najmanje je važno šta će reći mahala”, zaključila je Maida nekako okupljajući i slažući se sa Mustafinim savjetima.


Za Mustafu smo imali još jedno pitanje, obzirom da dolazi sa prethodnim konzervativnim stavom. Kao bivši konzervativac, kako vidite LGBTI+ zajednicu sada kada ste na neki način putem Vašeg djeteta dio nje?


“Kao bivši konzervativac koji sada ima dijete koje je dio LGBTI+ zajednice, moja se perspektiva značajno promijenila. Kroz iskustva mog djeteta i vlastito putovanje učenja i rasta, LGBTI+ zajednicu sam vidio s novootkrivenom empatijom, razumijevanjem i uvažavanjem.


Sada razumijem da su seksualna orijentacija i rodni identitet temeljni aspekti identiteta osobe i da ih treba poštivati i slaviti. LGBTI+  zajednicu vidim kao živu i raznoliku skupinu pojedinaca_ki koji_e zaslužuju živjeti autentično i bez straha od diskriminacije ili predrasuda.


To što sam kroz svoje dijete dio LGBTI+ zajednice otvorilo mi je oči za izazove s kojima se suočavaju, od društvene stigme do pravnih nejednakosti. Također sam dublje cijenio snagu, otpornost i hrabrost LGBTI+ osoba i njihovih saveznika.


Iako moj put od konzervativizma do prihvaćanja nije uvijek bio lak, bio je nevjerovatno nagrađivan. Naučio sam prihvatiti različitost, zagovarati jednakost i suprotstaviti se diskriminaciji u svim njenim oblicima. I što je najvažnije, naučio sam voljeti i prihvatiti svoje dijete onakvo kakvo je, bezuvjetno i svim srcem” s ponosom je odgovorio Mustafa.


Bilo nam je zadovoljstvo učiti od naših LGBTI+ roditelja koji_e su nas oduševili_e svojim odgovorima, podrškom i ljubavi. Radujemo se u bližoj budućnosti da razgovaramo sa još nekima od njih i zahvalni_e smo grupi roditelja GRID na spremnosti za pomoć i podršci koju nam uvijek pružaju. Od sve LGBTI+ djece, veliko hvala našim dragim GRID roditeljima.Članak je objavljen uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj članka isključiva je odgovornost Tuzlanskog otvorenog centra i nužno ne odražava stavove USAID-a niti Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Comments


  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
bottom of page