top of page

Queer igre za samoizolaciju

(Upozorenje: Opisi određenih igara mogu sadržavati spoiler-e!)

Kako neki/e od nas pokušavaju pronaći načine kako nadomjestiti obaveze i navike iz svakodnevnice prije izolacije, okrećemo se različitim resursima i sadržajima kako kvalitetno uložiti naše slobodno vrijeme. Jedan od tih sadržaja su i video igre.

Bez obzira na to da li ste hardcore gejmer/ka, ili volite povremeno zaroniti u neki novi svijet, na raspolaganju postoji dosta igara sa queer elementima i tematikom s kojima se vrijedi sprijateljiti i istražiti šta imaju da ponude.

Uprkos tome da u gaming zajednici i sadržaju znaju vladati elementi toksičnog maskuliniteta, u zadnjih deset godina možemo osjetiti velike pomake u inkluzivnosti i reprezentaciji različitih identiteta. Bilo na implicitnije ili eksplicitnije načine, gaming scena uspijeva stvoriti progres i kreirati sigurniji prostor za sve. Koncept igara više nije obojen isključivo muškim rodom, nego prerasta u nešto konstruktivnije – sredstvo koje, uz umjerenu upotrebu, može služiti za zabavu, povezivanje (s porodicom ili prijateljima, ili sa sobom), odmor, pa čak i edukaciju i rehumanizaciju.

Izdvojili/e smo sljedeće sadržaje koje su queer-inkluzivne ili queer-centrirane:1.Steven Universe: Save the Light

Kao i serijal na osnovu kojeg je rađena (Steven Universe), ova igra je čista ljubav. Steven Universe je jedan od najpopularnijih animiranih serijala, kako među mlađim, tako i među starijim uzrastima – a kroz čiju priču se uveliko prožimaju teme LGBTIQ+ identiteta, rodne ravnopravnosti i nenasilja. Smatra se da je ovaj serijal ostavio neviđeno pozitivan uticaj na mlađe generacije, te zasluge pripadaju Rebecci Sugar, kreatorki serijala i pionirci u oblasti prava LGBTI+ djece. Steven Universe: Save the Light je igra sa RPG elementima, te prati novu priču već poznatih likova poput Stevonnie (interspolne osobe koja je fuzija Stevena i Connie) i poznatog lezbejskog para (Ruby i Sapphire).

1

2. Life is Strange Kritički veoma priznata narativna indie igra je kroz svojih pet epizoda ostavila veoma jak utisak na igrače. Nalazite se u ulozi inspirativne fotografkinje Maxine Caulfield koja dolazi do spoznaje da ima moć da vraća vrijeme unazad nakon što je njena najbolja prijateljica Chloe ubijena. Vraćajući vrijeme unazad, Max i Chloe istražuju nestanak djevojke iz svoga naselja, Rachel, dok se sve više otkriva da je Chloe imala osjećanja prema njoj. Igrači imaju izbor da flertuju sa Chloe ili kolegom od Maxine, Warrenom.

3. The Sims Ovaj ikonični serijal ima veoma dugu historiju omogućavanja igračima da razviju veze raznih vrsta, te o ovome nije potrebno toliko pričati. Imate priliku zabljavati se, zaručiti se i ući u brak sa istim spolom, te su sve opcije dostupne kao i kod heteroseksualnih parova. Kroz neodoljivi šarm serijala, imamo slobodu preslikati svoju autentičnost u svijet simića!

4. One night, hot springs

Reprezentacija LGB likova je relativno mala, ali trans* zajednice u igrama je još manja. Iznimka je One night, hot springs, vizuelna novela koja prati glavnu antagonistkinju Haru koja posjećuje staru prijateljicu Manami. Recenzije kažu da je kratka, ali veoma topla, simpatična i emotivno inteligentna, što smo i mogli primijetiti kroz jedinstvenu grafiku i vješto krojene dijaloge koje nas uvjerljivo stavljaju u cipele transrodne osobe. Jedna trans djevojka unutar svoje recenzije piše: “Prijatelj mi je preporučio ovu igru, te kao trans osoba, obožavam je!… Istražila sam sve moguće krajeve igre, te ću pronaći načina da dodatno podržim developere.”

 5. Mass Effect i Dragon Age Teško je zamisliti dva serijala igara koji su napravili bolji način predstavljanja ljubavnih priča LGBTI osoba od ove dvije. Bioware je tvorac oba naslova, i napravio je izvandredan posao po pitanju davanja opcije igračima da se zaljube u likove istog roda. Igre također dozvoljavaju da vaš lik ima širok spektar rodnih izražavanja.+

6.Final Fantasy XIV Pretposljedni nastavak poznatog Final Fantasy serijala omogućava istospolne veze. Ovo je zapravo i bilo potrebno uvesti nakon problematičnog predstavljanja stereotipa gej likova u Final Fantasy VII. “Zašto bi postojale bilo kakve restrikcije na preference po pitanju veza ili prijateljstva?” iskazao je producent Naoki Yoshida.

7. Newfound Courage

“I dalje imam problema da se pomirim s time ko sam, i šta sam. Većinu svog života osjećam duboki sram, kao i Alex, ali je ova igra ostavila veliki utisak na mene. Emotivna je mnogo, ali vrijedilo je odigrati.” – kaže jedna od ličnih recenzija za Newfound Courage, narativnu igru koja prati život gej protagoniste koji se zaljubljuje u najboljeg prijatelja, te specifičnig događanja u njihovom naselju. Igra je osvojila nagradu Queer game of the year (2018).

 8. Grand Theft Auto: The Ballad of Gay Tony Kao dodatak igri GTA IV, ovo je šansa da uđete u svijet loših djela ispunjenim sa nešto više duginih boja. Naime, priča se vrti oko Tonija, jednog od vlasnika gay noćnog kluba koji je član familije kriminalaca. Ovaj naslov igrate kao Gay Tonijev tjelohranitelj, vozajući se okolo, radeći nestašluke (*ahem* kriminal) ili jednostavno uništavajući stvari iz zabave.

9. Always Sometimes Monsters Tema se vrti oko putovanja u cilju da ponovo osvojite ljubav svog života. Nakon što dobijete poziv za vjenčanje od strane vaše/g bivše/g, kao glavni lik odlučite da se uputite u drugu državu da ga spriječite u tome, jer ga/ju još uvijek niste prebolili. Queer elementi se nalaze u jednostavnom izboru da na početku odaberete spolove lika kojeg igrate i lika kojeg pokušavate vratiti nazad u svoj život. Igra zrači veoma mračnom i egzistencijalističnom energijom, te imate priliku da utičete na ishod mnogih moralnih dilema.

10. The Last of Us The Last of Us je jedna od najpoznatijih igrica svih vremena, postavila je značajne standarde u industriji, te osvojila preko 240 nagrada za igru godine. Priča je postavljena u zombie postapokaliptičkom svijetu. Iako glavna igra implicitno izražava queer sadržaj, njena ekspanzija (Left Behind) na direktan način predstavlja queer likove i to na iskren način bez oslanjanja na stereotipe. Obzirom na svoju popularnost napravila je značajan pomak, te poljubac između dvije tinejdžerke Ellie i Riley, protagonistkinje u ekspanziji na glavnu igru, definitivno ćemo pamtiti. Nažalost, igra je dostupna samo za PS3 i PS4, ali se nadamo da ćemo je jednom imati priliku igrati i na računaru.

10

11. Night in the Woods Igra sa šarmom, dubinom i inteligencijom, je jedna od onih koje ne možemo zaobići. U ulozi ste protagonistkinje Mae koja se nakon ispisa sa fakulteta vraća u rodni grad. Mae je panseksualka, te među mnogim prijateljima ima gej para i trans ženu. Pored šarolike queer reprezentacije, igra se bavi temama traumi, identiteta, samoprihvatanja i mentalnog zdravlja. Jedna je od najpoznatijih indie igara, te je dobila veoma pozitivne kritike.

Piše: Haris Begić

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
bottom of page