top of page

Queer igre za samoizolaciju

(Upozorenje: Opisi određenih igara mogu sadržavati spoiler-e!)

Kako neki/e od nas pokušavaju pronaći načine kako nadomjestiti obaveze i navike iz svakodnevnice prije izolacije, okrećemo se različitim resursima i sadržajima kako kvalitetno uložiti naše slobodno vrijeme. Jedan od tih sadržaja su i video igre.

Bez obzira na to da li ste hardcore gejmer/ka, ili volite povremeno zaroniti u neki novi svijet, na raspolaganju postoji dosta igara sa queer elementima i tematikom s kojima se vrijedi sprijateljiti i istražiti šta imaju da ponude.

Uprkos tome da u gaming zajednici i sadržaju znaju vladati elementi toksičnog maskuliniteta, u zadnjih deset godina možemo osjetiti velike pomake u inkluzivnosti i reprezentaciji različitih identiteta. Bilo na implicitnije ili eksplicitnije načine, gaming scena uspijeva stvoriti progres i kreirati sigurniji prostor za sve. Koncept igara više nije obojen isključivo muškim rodom, nego prerasta u nešto konstruktivnije – sredstvo koje, uz umjerenu upotrebu, može služiti za zabavu, povezivanje (s porodicom ili prijateljima, ili sa sobom), odmor, pa čak i edukaciju i rehumanizaciju.

Izdvojili/e smo sljedeće sadržaje koje su queer-inkluzivne ili queer-centrirane:1.Steven Universe: Save the Light

Kao i serijal na osnovu kojeg je rađena (Steven Universe), ova igra je čista ljubav. Steven Universe je jedan od najpopularnijih animiranih serijala, kako među mlađim, tako i među starijim uzrastima – a kroz čiju priču se uveliko prožimaju teme LGBTIQ+ identiteta, rodne ravnopravnosti i nenasilja. Smatra se da je ovaj serijal ostavio neviđeno pozitivan uticaj na mlađe generacije, te zasluge pripadaju Rebecci Sugar, kreatorki serijala i pionirci u oblasti prava LGBTI+ djece. Steven Universe: Save the Light je igra sa RPG elementima, te prati novu priču već poznatih likova poput Stevonnie (interspolne osobe koja je fuzija Stevena i Connie) i poznatog lezbejskog para (Ruby i Sapphire).

1

2. Life is Strange Kritički veoma priznata narativna indie igra je kroz svojih pet epizoda ostavila veoma jak utisak na igrače. Nalazite se u ulozi inspirativne fotografkinje Maxine Caulfield koja dolazi do spoznaje da ima moć da vraća vrijeme unazad nakon što je njena najbolja prijateljica Chloe ubijena. Vraćajući vrijeme unazad, Max i Chloe istražuju nestanak djevojke iz svoga naselja, Rachel, dok se sve više otkriva da je Chloe imala osjećanja prema njoj. Igrači imaju izbor da flertuju sa Chloe ili kolegom od Maxine, Warrenom.

2
3

Reprezentacija LGB likova je relativno mala, ali trans* zajednice u igrama je još manja. Iznimka je One night, hot springs, vizuelna novela koja prati glavnu antagonistkinju Haru koja posjećuje staru prijateljicu Manami. Recenzije kažu da je kratka, ali veoma topla, simpatična i emotivno inteligentna, što smo i mogli primijetiti kroz jedinstvenu grafiku i vješto krojene dijaloge koje nas uvjerljivo stavljaju u cipele transrodne osobe. Jedna trans djevojka unutar svoje recenzije piše: “Prijatelj mi je preporučio ovu igru, te kao trans osoba, obožavam je!… Istražila sam sve moguće krajeve igre, te ću pronaći načina da dodatno podržim developere.”

4
5

6

“I dalje imam problema da se pomirim s time ko sam, i šta sam. Većinu svog života osjećam duboki sram, kao i Alex, ali je ova igra ostavila veliki utisak na mene. Emotivna je mnogo, ali vrijedilo je odigrati.” – kaže jedna od ličnih recenzija za Newfound Courage, narativnu igru koja prati život gej protagoniste koji se zaljubljuje u najboljeg prijatelja, te specifičnig događanja u njihovom naselju. Igra je osvojila nagradu Queer game of the year (2018).

7
8
9
10

11. Night in the Woods Igra sa šarmom, dubinom i inteligencijom, je jedna od onih koje ne možemo zaobići. U ulozi ste protagonistkinje Mae koja se nakon ispisa sa fakulteta vraća u rodni grad. Mae je panseksualka, te među mnogim prijateljima ima gej para i trans ženu. Pored šarolike queer reprezentacije, igra se bavi temama traumi, identiteta, samoprihvatanja i mentalnog zdravlja. Jedna je od najpoznatijih indie igara, te je dobila veoma pozitivne kritike.

11

#queerigre #samoizolacija

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
bottom of page