top of page

Misgendering je kršenje ljudskih prava nebinarnih osoba.

Sud za ljudska prava je presudio da su zamjenice „temeljni dio identiteta osobe".


Misgendering ( engl. pojam koji ukazuje na namjerno korištenje pogrešnih zamjenica druge osobe / namjerno obraćanje drugoj osobi u onom rodu kojim se ona ne identificira) predstavlja kršenje ljudskih prava, prema presudi kanadskog suda.


Sud Britanske Kolumbije je u srijedu presudio u korist Jessie Nelson, nebinarne osobe koja je radila u restoranu bivšeg poslodavca Buona Osteria. Nelson su tvrdili da ih je članstvo restorana diskriminiralo namjernom upotrebom pogrešnih zamjenica, kao i upotrebom feminiziranih nadimaka poput "dušice", "slatkice" itd.


Presuda, koja je sačinjena iz 42 strane teksta, donosi odluku da se ovakvim ponašanjem članstva restorana krši kanadski Zakon o ljudskim pravima. U njoj, između ostalog stoji i rečenica koja predstavlja zamjenice kao "temeljni dio identiteta osobe" i da njihova pravilna upotreba ukazuje na to "da primijećujemo i poštujemo osobu takvu kakva jeste".


"Korištenjem ispravnih zamjenica, pogotovo kada govorite sa ili o osobama koje su trans* ili nebinarne, vi validirate i potvrđujete identitet osobe, kao i činjenicu da su to osobe koje jednako kao i vi zaslužuju poštovanje i dostojanstvo. Kada okruženje koristi ispravne zamjenice, onda se osobe mogu osjećati sigurno i uživati ​​u trenutku. Međutim, kada to ne rade, ta je sigurnost narušena i prisiljeni_e su svijetu ponavljati: Ja postojim." napisao je Cousineau, predstavnik suda, u odluci.


Sud je naložio vlasniku restorana da kreira formalnu politiku korištenja zamjenica na radnom mjestu, kao i obaveznu obuku o raznolikosti i inkluziji za sve menadžere_ice i osoblje. Restoran i određeni_e počinitelji_ce koji_e su odgovorni_e za takvo ponašanje platiti će Nelson 30.000 dolara odštete, navodi CBC.


Advokatica, Adrienne Smith, koja je vodila slučaj u korist Nelson, proslavila je odluku nakon što je presuda donesena prošle sedmice. Rekla je da je odluka pokazala da "ispravne zamjenice za transrodne osobe nisu izbor".


"To je minimum ljubaznosti i poštovanja", rekla je Smith za kanadsku novinu CityNews. “Ne postoji izbor poštivanja zamjenica koje trans osobe same biraju. Zakonski je zahtjev da se koriste zamjenice koje trans osoba koristi za sebe i traži da ih koristi na radnom mjestu. ”


Nelson su u sudskim dokumentima tvrdili da su se trudili objasniti važnost korištenja ispravnih zamjenica i poštivanja rodnih identiteta, te su očekivali da su kolege_ice samo napravili_e grešku prilikom razgovora s i o njima.

Međutim, dok su neki_e kolege_ice bile fer i počeli_e koristiti ispravne zamjenice, Nelson kažu da su neki_e bili "druga priča" - vlasnik i menadžer su koristili feminizirane nadimke za nelson za koje oni smatraju da su "uvredljivi, ponižavajući i snishodljivi".


Nelson su na kraju otpušteni iz restorana kao rezultat zlostavljanja za koje su rekli da su doživjeli. Tokom sastanka osoblja u junu 2019. godine, Nelson su predložili da se za goste_šće restorana koristi rodno neutralan jezik, umjesto da im se za stolovima obraćaju kao „damama“ ili „gospodinima“. Iako su neki članovi_ice osoblja pružali_e podršku, Nelsonov menadžer je navodno odbacio tu ideju, tvrdeći da “neće promijeniti način na koji razgovara s gostima i gošćama, osim ako mu to direktno ne naredi njegov menadžer”.


Kao rezultat incidenta, menadžeri su smatrali da njih dvojica više ne mogu „biti u istoj zgradi“ s Nelson i smijenili su ih sa pozicije. Iako su Nelson pokušali natjerati svog menadžera da im da razlog za njihovo otpuštanje - posebno imajući u vidu pozitivne povratne informacije o njihovom radu u cjelini - menadžerovo jedino opravdanje bila je Nelsonova takozvana "militantnost", tvrdeći da se nisu "uklopili" u osoblje.


Nelson kažu da je njihov cilj u iznošenju slučaja osigurati da se "ovo više ne događa". "Zato što je previše", rekli su. „Vrlo je iscrpljujuće. I zaslužujemo da živimo, da imamo radost i da nas poštuju zbog onoga što smo. ”
Izvor: them.us


Comments


  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
bottom of page