top of page

LGBTI osobe pišu: LGBTI reprezentacija u anime kulturi

Updated: Jan 11, 2022

Svi smo barem jednom u životu bili izloženi nekoj vrsti anime sadržaja gdje smo mogli vidjeti o kojoj vrsti sadržaja se zapravo radi. Riječ anime nastala je od engleske riječi animirano tako da sam anime predstavlja svu vrstu sadržaja koja je animirana i potiče iz Japana. Anime sadržaji mogu biti biti razne vrste serije i filmova sa jako različitim žanrovima.


Kada je riječ o anime sadržajima sa najboljom LGBTI reprezentacijom, žanrovi koji se najviše ističu su BL anime ili Boys' Love anime, Shounen-ai i bilo koji drugi žanr ukoliko se kreatori anime sadržaja odluče da ubace LGBTI likove u svoj anime. Neki od najboljih anime sadržaja za koje bih ja rekao da imaju savršenu LGBTI reprezentaciju nisu uopšte namijenjeni da urade takvo nešto. Njihov žanr nije BL anime ili Shounen-ai ali su i dalje odlično obavljaju funkciju predstavljanja LBGTI teme na jedan suptilan način.


Prvi anime koji bi trebao biti spomenut i koji relevantan kada je riječ o LGBTI temi je Sailor Moon. Sailor Moon je anime koji se pojavio 1991. godine i od tada je postao jedan od najboljih anime sadržaja. Ovjde se radi o anime seriji u kojoj je glavni lik Usagi Tsukino koja se skoro svaku noć pretvara u Sailor Moon koja se bori protiv sila zla. Razlog zašto Sailor Moon ima dobru LGBTI reprezentaciju zapravo čine dva lika. Ta dva lika su Sailor Uranus i Sailor Neptune. Njih dvije su prvi put prikazane u trećoj sezoni i predstavljene su kao jedan par koji nerazvdvojan i koji će učiniti sve da zaštiti Usagi. Uranus i Neptune predstavljaju neke od prvih gej likova koje su se svojim gledateljima zapravo svidjeli što je uzrokovalo sa pojavljivanjem još više anime sadržaja koji su u sebi imali LGBTI likove.




Najveći neprijatelj LGBTI reprezentaciji u anime serijama i filmovima bila je cenzura. Prilikom prevođenja serije Sailor Moon ova serija je morala postati prikladna za djecu i time Neptune i Uranus više nisu mogle biti partnerice. U internacionalnoj verziji ove serije njih dvije su postale rođakinje i time je serija postala jako čudna jer su Neptune i Uranus nastavile biti jako bliske i nastavile imati intimne momente samo što je ovaj put to bilo jako neprijatno znajući da su u krvnom srodstvu.


Sljedeći anime kojeg vrijedi spomenuti je Banana Fish. Radi se od BL anime seriji o kojoj se zapravo može raspravljati da li je ona zapravo BL anime. Sva romansa koja se desi između dva glavna lika je jako suptilna što čini radnju mnogo uzbudljivijom jer se njihova romansa dešava samo nakratko u malim momentima gdje se osjećanja koja oni imaju mogu samo osjetiti. Glavni likovi između kojih se dešava sva ova romansa su Ash i Eiji. Njih dvoje su u seriji predstavljeni kao dvije totalo suprotne osobe koje polako pronalaze način da podnose jedno drugo. Dobra stvar je što su kreatori ovog animea posvetili dosta vremena likovima i njihovom razvoju. Tokom cijele serije Ash i Eiji pokušavaju riješiti svoje trenutne probleme dok se vrijeme za romansu ostavlja za kraj serije gdje je njihova ljubav konačno potvrđena.




Jedna loša strana anime sadržaja je činjenica da anime jednostavno nema dobru reprezentaciju transrodnih osoba. Oba navedena anime sadržaja imaju probleme sa tom temom jer se jednostavno ne posvećuju tome. Kreatori ovih serija su čak imali savršene prilike da izvedu takvo nešto ali nisu u tome uspjeli. Njihovi pokušaji da kreiraju transrodne likove djeluju dosta lijeno jer se u obije anime serije zapravo ispostavlja da ti likovi uopšte nisu transrodne osobe. Ti likovi samo služe kao neki mali šok za gledatelje kad se ispostavi da ti oni uopšte i nisu transrodne osobe. Smatram da je ovakav način prezentovanja transrodnih osoba problematičan i smatram da je prezentacija transrodnih osoba najslabija kada je riječ o anime sadržajima. Jedna dobra stvar je što se anime kultura uvijek razvija i nikad se nije prestala razvijati. Anime svijet će uvijek biti progresivan i spreman za diskusiju o temama kao što su LGBTI reprezentacija.





Autor/ica: LGBTI osoba

Članak je nastao u sklopu projekta "Acces to Justice for LGBTI persons in Tuzla Canton" koji je finansiran od strane Norveškog Helsinškog komiteta, ali ne izražava nužno stavove Norveškog Helsinškog komiteta nego isključivo autora/ice.

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
bottom of page