top of page

Istospolni brak je sada legalan u Kostariki

Prema Q Costa Rica, ta zemlja će od 26. maja početi obrađivati zahtjeve parova za istospolne brakove.

Luis Guillermo Chinchilla - viši civilni službenik Tribunala Supremo de Elecciones (TSE) – izjavio je da su sve potrebne promjene spremne i da neće biti odgode roka zbog pandemije COVID-19. „Civilni registar je uložio velike napore u prilagođavanju svih računarskih sistema koji se tiču registra u svrhu blagovremenog i brzog upravljanja tim registracijama“, objasnio je Luis. Bračna ravnopravnost u Kostariki ostvarila se nakon dvije sudske presude. 2016. godine predsjednik Kostarike - Luis Guillermo Solis je obećao proširiti prava LGBTI+ zajednice, a nedugo poslije toga je pozvao Interamerički sud za ljudska prava da implementira istopolni brak. Dvije godine poslije, taj Sud je donio presudu kojom je naređeno svim registrima zemalja u njegovoj ovlasti da legaliziraju istospolni brak. Nakon toga, započeli su opšti izbori Kostarike gdje je zabrana legalizacije istospolnog braka postala ključni dio kampanje homofobičnog kandidata Fabricia Alvarado Muñoza. Međutim, Muñoz je izgubio na izborima, a 2018. godine Vrhovni sud Kostarike je presudio da je zabrana neustavna, te da država treba legalizirati istospolne brakove u roku od 18 mjeseci od te presude suda donesene 26. novembra 2018. godine, te ako država ne donese određene mjere koje bi legalizirale brak u tom roku, istospolni brak bi se automatski legalizirao. 26. maja 2020. godine je službeni kraj vremenskog roka od 18 mjeseci.

Trenutno u Kostariki postoje 54 neobrađena zahtjeva za formiranje istospolnih bračnih zajednica koji su upućeni prema civilnim registrima te zemlje.

"Kao i u bilo kojem postupku registracije braka, postoje analize koje uključuju istraživanje u pogledu njegove usklađenosti sa važećim propisima, vezanim za državne slobode i zakonske prepreke koje supružnici/ce mogu imati", rekao je Chincilla. "Nakon završetka ove inicijalne faze istraživanja izvršit će se odgovarajuća registracija, što može potrajati između 10 i 15 radnih dana."

Izvor: GayTimes

Prevela i prilagodila: Delalić Lejla

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
bottom of page