top of page

Historijska odluka: Austrija izdaje prvi interspolni rodni list

Austrija će uskoro izdati prvi interspolni rodni list, nakon četverogodišnjeg sudskog procesa.

Alex Juergen je prva osoba u historiji te države kojoj je izdat nebinarni lični dokument u 2018. godini. Taj lični dokument je bio pasoš, a Alex su ga dobili nakon presude Austrijskog Ustavnog suda po kojoj je primoravanje interspolnih osoba da nose dokumente koji se drže binarnih granica shvatanja roda kršenje njihove privatnosti na osnovu Člana 8. Europske konvencije o ljudskim pravima.

Međutim, ta pobjeda je bila nepotpuna za Alex, u njihovom pasošu i ostalim ličnim dokumentima za rod navedena je riječ 'različiti' ili 'ostali', što opet naglašava postojanje binarnosti koncepta roda. Juergen se već 4 godine bore da se na njihovim ličnim dokumentima nalazi riječ „inter“ koja označava interspolnost.

Dvije godine poslije, austrijski/e nadležnici/e su napokon potvrdili/e da je upravo takav, potpuno afirmirajući rodni list za interspolnu osobu, pripravljen i poslan poštom, te da će uskoro doći na njihovu adresu.

Juergen koji žive u sjevernom austrijskom gradiću Steyr, rekli su da ova dugo očekivana odluka njima znači da napokon mogu nastaviti normalno sa svojim životom. „Jako mi je drago da zakon i vlada konačno prepoznaju ovu problematiku, mnogi ljudi ne priznaju da može postojati nešto drugačije.“

Nekolicina drugih država omogućava interspolnim osobama da navedu nebinarni rod na svim svojim ličnim dokumentima, a to su: Bangladeš, Čile, Island, Indija, Njemačka, Malta, Nepal, Pakistan, Portugal i Urugvaj. Australija i Novi Zeland su do sada dozvolili ovakva izjašnjavanja samo na pasošima.

Sjedinjene Američke Države u cjelini ne prepoznaju interspolne dokumente, međutim  Kolorado, Maine, New Jersey, New Mexico, Washington, Kalifornija i još nekoliko njih dozvoljavaju oznaku 'X' na ličnim dokumentima.

Interspolne osobe, čije spolne karakteristike prevazilaze binarne klasifikacije roda, čine 1,7% svjetske populacije.

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
bottom of page