45 najboljih LGBTQ emisija i serija koje možeš gledati dok si u samoizolaciji

Od horror stila Buffy the Vampire Slayer, do komedija poput Schitt's Creek i Ugly Betty, te drag takmičenja poput RuPaul's Drag Race, ovo je par tv emisija i serija koje će ti pomoći da izdržiš samoizolaciju.

1.The 100 (2014 – danas)

1

Kasting: Eliza Taylor, Paige Turco, Thomas McDonell, Marie Avgeropoulos, Bob Morley, Kelly Hu, Christopher Larkin, Devon Bostick, Henry Ian Cusick, Lindsey Morgan, Ricky Whittle, Richard Harmon, Zach McGowan, Tasya Teles, Shannon Kook

Naučnofantastična drama prati grupu postpokaliptičnih preživjelih koji se vraćaju na Zemlju 97 godina nakon nuklearne apokalipse koja je izbrisala većinu stanovništva. Serija je privukla značajan broj LGBTQ fanova zahvaljujući vezi između vodećih karaktera Clarke (Eliza Taylor) i Lexa (Alycia Debnam-Carey). Sedma i posljednja sezona premijerno će se predstaviti ove godine.

2. AJ and the Queen (2020 – danas)

2

Kasting: RuPaul, Izzy G., Michael-Leon Wooley, Josh Segarra, Katerina Tannenbaum, Tia Carrere, Matthew Wilkas

RuPaul je ove godine svoj debi na Netflixu priredila u AJ and the Queen kao Ruby Red, drag kraljica koja putuje po Americi u zapuštenoj kamp kućici iz 90-ih; u pratnji mudro ispucavajućeg 10-godišnjeg dječaka zvanog AJ. U svakoj epizodi, Ruby posjećuje drag klubove i izvodi svoj ubojiti muzički show, gdje joj se pridružuju neki od najlegendarnijih takmičara iz Drag Race HERstory.

3. American Gods (2017 – danas)

3

Kasting: Ricky Whittle, Ian McShane, Emily Browning, Crispin Glover, Bruce Langley, Yetide Badaki, Pablo Shreiber, Orlando Jones, Mousa Kraish, Omid Abtahi, Demore Barnes, Gillian Anderson, Devery Jacobs

U ovoj hvaljenoj drami-fantaziji, zvijezda Hollyoaks-a Ricky Whittle glumi bivšeg osuđenika Shadow Moon-a koji prelazi staze sa momkom zvanim Mr. Wednesday (Ian McShane), koji je zapravo Odin (Thorov otac). On se ubrzo uključuje u rat između Starih i Novih bogova. To je jedna od najluđih emisija na Amazon Primeu, a treća epizoda debitantske sezone je opisana da ima "više (prostetskih) penisa u jednoj epizodi nego što smo ikada vidjeli na TV-u". Također ima LGBTQ likove kao što su Jinn (Mousa Kraish), Sam Black Crow (Devery Jakov) i Salim (Omid Abtahi).

4. American Horror Story (2011 – danas)

4

Kasting: Jessica Lange, Sarah Paulson, Evan Peters, Angela Bassett, Emma Roberts, Lady Gaga, Billy Eichner, Lily Rabe, Taissa Farmiga, Denis O’Hare, Frances Conroy, Kathy Bates, Cheyenne Jackson, Billie Lourd, Adina Porter, Leslie Grossman

Antologija Ryana Murphyja dobila je niz priznanja od svoje premijere prije sedam godina, s osobitim pohvalama za nastupe glumica i glumaca. Svaka sezona se fokusirala na različit pododjeljak užasa, kao što su azil, ukleta kuća, družba vještica, kult i predstojeća apokalipsa. U seriji postoje brojni LGBTQ likovi, od kojih su najpoznatija Paulsonova dva glavna lika: Lana Winters i Ally Mayfair-Richards. Serija se obnavljala još tri sezone, što znači da će American Horror Story biti na našim ekranima najmanje do 2023. godine.

5. Bonding (2019- danas)

Bonding

Kasting: Zoe Levin, Brendan Scannell, Micah Stock, Matthew Wilkas

Bonding prati studenticu psihijatrije / dominatriks Tiff (Zoe Levin) koja je svog gej najboljeg prijatelja iz srednje škole, Petera (Brendan Scannell), angažovala kao svog asistenta. Tijekom cijelog serijala, Peter se suočava sa svojom seksualnošću i novim pronalaskom u sadomazohizmu, dok Tiff pokušava uravnotežiti svoju karijeru sa svojim… klijentima. Druga sezona premijerno će se pojaviti ove godine.

6. Broad City (2014 – 2019)

6

Kasting: Ilana Glazer, Abbi Jacobson, Hannibal Buress, Paul W. DownsArturo CastroJohn Gemberling

Ilana Glazer i Abbi Jacobson dvije su židovsko-američke žene dvadesetih godina koje se suočavaju sa modernim životom u New Yorku. Često im pomažu Ilanov ljubavni interes i stomatolog, Lincoln (Hannibal Buress), Abbijev entuzijastični šef Trey (Paul W. Downs), njihov dramatični prijatelj Jaimé (Arturo Castro) i Abbijev kum iz Beversa (John Gemberling). Serija je dobila univerzalno kritičko priznanje i dobila je pohvalu za svoje progresivno predstavljanje LGBTQ iskustva; oba lika istražuju queer odnose tokom trajanja pet sezona i ne osjećaju potrebu da definiraju svoju seksualnost. Broad City važi za jednu od najsmješnijih predstava 21. vijeka i jednu od najvećih komedija svih vremena.

7. Buffy the Vampire Slayer (1996 – 2003)

7

Kasting: Sarah Michelle Gellar, Alyson Hannigan, Nicholas Brendon, Anthony Stewart Head, Emma Caulfield, Charisma Carpenter, David Boreanaz, Amber Benson, Michelle Trachtenberg, James MarstersEliza Dushku

U ovoj ikoničnoj fantaziji Sarah Michelle Gellar glumi glavnog lika, tinejdžerku koja je obdarena nadnaravnim sposobnostima za borbu protiv vampira, demona i sila tame. Često ovu seriju nazivaju jednom od najuticajnijih drama svih vremena. Smatra se da je napravila veliki korak u historiji  kada je u jednoj od njenih epizoda emitirana prva ikad lezbejska seks scena na javnoj televiziji. Nedavno je Gay Times skupio neke queer momente iz Buffy the Vampire Slayer, koje možete pogledati ovdje.

8. The Boys (2019 – danas)

8

Kasting: Karl Urban, Jack Quaid, Antony Starr, Erin Moriarty, Dominique McElligott, Jessie T. Usher, Laz Alonso, Chace Crawford, Tomer Capon, Karen Fukuhara, Nathan Mitchell, Elisabeth Shue

Smješteni u univerzmu u kojem su ljudi sa super moćima prepoznati kao heroji i imaju uticaj u široj javnosti, The boys se fokusira na tim vigilanata koji imaju za cilj da sruše korumpirane članove 'Sedmorke'; vodeće svjetske superherojske ekipe (poput Justice League ili The Avengers). Serija sadrži i gej priču sa jednim od glavnih likova, za koji se nadamo da će biti detaljnije istražen u narednoj sezoni.

9. Chilling Adventures of Sabrina (2018 – danas)

9

Kasting: Kiernan Shipka, Ross Lynch, Lucy Davis, Miranda Otto, Jaz Sinclair, Tati Gabrielle, Adeline Rudolph, Richard Coyle, Chance Perdomo, Darren Mann

Netflixova nova verzija ikonične serije “Sabrina the Teenage Witch” sada ima glavnu glumicu (Kiernan Shipka) koja glumi očaravajućeg karaktera, koja je prisiljena da usklađuje svoje super moći sa svojim ‘običnim’ životom. Kroz seriju postoji nekoliko queer momenata, poput odnosa između panseksualnog Ambrosea Spellmana i Lukea Chalfonta. Tu je i Susie koja se autuje kao trans, i naravno ona orgija. Četvrta sezona je planirana za 2021. godinu.

10. The Comeback (2005, 2014)