top of page

Nova normalnost, novi LGBTIQ festival u junu 2021. godine

Posljednjih osam godina, za LGBTIQ zajednicu u Bosni i Hercegovini i nas kao organizatore_ice, kraj januara i početak februara bio je u znaku Merlinke – filmskog queer festivala u BiH. Merlinka je u Sarajevu i Tuzli postala vrijedan javni događaj, ne samo za lezbejke, gej muškarce, biseksualne, transrodne, interspolne i queer osobe, već i za naše podržavatelje_ke i cjelokupnu bh. javnost. Organizujući festival, zajedno sa vama, našom LGBTIQ zajednicom, osnivačem Festivala i podržavateljima_kama, prošli_e smo svašta: od (nažalost) prijetnji, napada, preko najljepših, katarzičnih momenata, odlične zabave i radosti koja se rađa iz otpora, pa sve do borbe za pravdu i vidljivosti LGBTIQ supkulture u glavnim tokovima bosanskohercegovačkoj javnog života.

Zato koristimo priliku, u susret februaru, da sve vas koji_e ste bili_e dio naše i vaše Merlinke, obavijestimo da idemo naprijed i razvijamo novi, lokalni festival. Zbog trenutne epidemiološke situacije, i ograničenja vezanih za okupljanja, a primarno radi naše i vaše sigurnosti, sarajevsko i tuzlansko izdanje festivala će se održati u junu – mjesecu ponosa, a Festival će imati novi format, sačinjen od različitih događaja, pod novim imenom i brendom. Sam naziv, kao i tačan termin Festivala ćemo najaviti mjesec dana prije održavanja. Format i pojedinačni događaji novog festivala bit će planirani imajući u vidu sve neophodne predostrožnosti, mjere i odredbe relevantnih institucija, u skladu s situacijom s pandemijom COVID-a u tom trenutku.

Želimo pružiti LGBTIQ zajednici u Bosni i Hercegovini novo, lokalno i prepoznatljivo iskustvo, u kulturno-aktivističkom smislu, ali i u fizičkom prostoru, što nam je do sada hiljadu puta potvrđeno kao jedan od najbitnijih aspekata festivala. Novim festivalom želimo doprijeti do što više LGBTIQ osoba u Bosni i Hercegovini, pružiti priliku i podršku lokalnim queer umjetnicima_cama, aktivistima_cama, i kreativnim osobama, te nastaviti stvarati siguran prostor i zauzimati postojeći, u kojem svi možemo biti ono što jesmo.

Novim festivalom ne mijenjamo vrijednosti i ideje koje baštinimo od svog osnivanja. Sarajevski otvoreni centar i Tuzlanski otvoreni centar nastavljaju promovisati i podržavati hrabrost, solidarnost, slobodu i ravnopravnost LGBTIQ zajednice i drugih marginaliziranih društvenih grupa.

Radujemo se svemu što nam novi festival donosi, te se nadamo da ćemo, zajedno s vama stvarati nove tradicije. Vidimo se u junu!

Sarajevski otvoreni centar Tuzlanski otvoreni centar

Comments


  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
bottom of page