top of page

Kvirhana ponovo u Tuzli!

Kvirhana ove godine donosi nešto novo, drugačije i do sada neviđeno u našoj slatkoj zajednici u Tuzli! BUJRUM SLOBODE - je slogan ovogodišnje Kvirhane, a znači bukvalno da ima slobode, ali da ima i bujruma da se počasti slobodom, kao kada se na blagdan među goste iznese fina baklava, pa domaćin_ca kaže BUJRUM BAKLAVE!


Pisala: E.




Kao i prethodno rečeno, bit će i baklave, figurativno naravno, definitivno će biti slatko.


Ovaj put ćemo da uživamo u slobodi 3 puna dana, a častiti ćemo se međusobno figurativnom lokalnom baklavom svih naših dragih učesnika_ca koji_e su pomogli_e da učinimo ovu Kvirhanu najboljom do sad.


Prvi dan Kvirhane počinje u 12 h sa konferencijom “Bujrum s ponosom” na kojoj će se predstaviti ovogodišnji program Kvirhane, te njen značaj u bh. društvu, ali i u Tuzli i okolini. Pored toga će se pobliže razgovarati o slobodi i šta sve ona podrazumijeva. Nakon čega se posjetitelji_ke mogu družiti uz malu zakusku čekajući spektakl koji je po rasporedu navečer u Narodnom pozorištu Tuzle. Na toj lokaciji će se održati izložba “Moj komad slobode” u 18:30 h, na kojoj će biti izloženi radovi svih posjetitelja_ki kreativnih radionica Tuzlanskog otvorenog centra u prethodnoj godini, dakle sva remek djela će biti tu kojima možemo da napunimo poglede i dušu.


Nakon izložbe se polako smještamo u salu pozorišta gdje ćemo 19:30 h svjedočiti zvanično otvaranju četvrtog festivala Kvirhane, gdje ćemo čuti govore nama dragih ljudi koji će nam pomoći da se smjestimo iščekujući predstavu koja slijedi.


Šta će otac reći - naziv je predstave koju je napisao_la naš_a Admir Adilović, koja prati mladog momka koji otkriva sebe u periodu nakon održane prve bh. povorke ponosa, gdje se susreće sa izazovima i čarima svoje mladosti.


Nakon katarze koju će svi_e prisutni_e da dožive, prvi dan se nastavlja i završava u našem lokalnom baru Bluesberry uz karaoke i eventualna osvježenja za kraj dana.


Drugi dan kvirhane otvaramo u 13 h u prostoru Kamerna scena Doma mladih u JU Centar za Kulturu Grada Tuzla. Tako dan počinjemo sa speed freending radionicom, gdje svi_e imaju priliku da upoznaju svakoga, te da na taj način sa ove Kvirhane ponesemo nova poznanstva i prijateljstva sa sobom.


Ovaj dan je dalje ispunjen sa Queer talks koji nose različite teme, dakle bit će nešto za svakog, od iskustva roditelja LGBTI+ djece, preko istospolnih partnerstava u BiH do aktivizma. 


Nakon toga taj dio dana završavamo sa scenim forum teatra Treba te liječit, druženje uz društvene igre i zakusku. Zatim zaslužena pauza od par sati za odmor ili oni_e koji_e žele, mogu iskoristiti svoje slobodno vrijeme za obilazak Tuzle dok čekaju početak žurke u Caffe Bar Jazzu.


Drugi dan se nastavlja u 21:30 sa plesanjem i uživanjem u Caffe Bar Jazz, gdje će nas zabavljati naša DJANE NEVISTA i svako će imati priliku da svima pokaže svoje plesne pokrete!


Kada dođe vrijeme za spavanje, nemojte propustiti nijednu priliku za kvalitetnim REM snom, jer nam ostaje još jedan dan sutra koji će biti uživancija!


Treći, a tim i završni, dan Kvirhane počinje u 12 h u Bluesberry baru sa pogledom na divan park Tuzle, gdje ćemo zajedno sa VivaBiH da roštiljamo vege burgere i kobaje, kupujemo umjetničke sitnice na Bazaru rukotvorina naših volontera_ki i prijatelja_ica. Nakon toga ko želi uz kaficu uživati u koncertu Etno muzike, sa kojim ćemo zatvoriti naš divni i neiscrpan festival u 16 h i podijeliti zahvalnice i odati počast tamo gdje treba.


Tuzlanska Kvirhana je ove godine baš fokusirana na Tuzlu i njenu zajednicu, te je i cijeli program isprepleten sa lokalnim govornicima_cama, lokalima i mjestima. Ako volite umjetnost, druženje i dobru zabavu, dođite na Kvirhanu jer ima bujruma - BUJRUM SLOBODE!



Članak je objavljen uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj članka isključiva je odgovornost Tuzlanskog otvorenog centra i nužno ne odražava stavove USAID-a niti Vlade Sjedinjenih Američkih Država.


Comments


bottom of page