top of page

5 queer filmova iz 2017. godine koje morate pogledati

Thelma Dijelom paranormalni horor, dijelom romantična drama, Thelma od Joachim Triera, se poigrava sa paranormalnim moćima kao analogijom za efekat koji imaju opresivne vrijednosti na seksualnost mlade djevojke. Kada se glavnom liku, Thelmi počne sviđati vršnjakinja u isto vrijeme kada se počnu pojavljivati jaki napadi -  incidenti koje ona sakriva od svoje stroge i religiozne porodice. U kritikama filma su se pominjale ključne tačke u zapletu, pa je film najbolje gledati bez čitanja kritika.

Call Me By Your Name (Zovi me svojim imenom) Ovoj drami odrastanja, režisera Luca Guadagnina, se predviđa uspjeh sličan onom prošlogodišnje „Moonlight“, obje drame se bave sa delikatnim situacijama sopstvenog seksualnog osvještenja, a kritičari su naglasili kako su oba filma nadmašila i izbjegla etiketu  „gej kinematografije“, iako takva kritika smanjuje važnost queer sadržaja i doživljaja u filmu. Zovi me svojim imenom prati mladića, kojeg glume Timothee Chalamet i Armie Hammer, koji živi u Italiji u 1980-ima, koji živi u roditeljskoj vili te se zaljubi u kolegu sa akademije. Počnite gledati film zbog skandalozne scene sa breskvama, a ostanite zbog hemije između dva glavna lika.

Princess Cyd (Princeza Cyd) Kada radoznala i neustrašljiva tinejdžerka Cyd dođe u Čikago da  posjeti introvertnu tetku spisateljicu na par sedmica, njihova se dinamična veza odmah naruši, kako navodi režiser Stephen Cone, jer ona primjeti da se Cyd na isti način sviđaju i zgodni vrtlar i konobarica u kafiću Katie, u koju se Cyd eventualno zaljubi, te s njom započne romansu.

Saturday Church (Crkva subotom) Četrnaestogodišnjak koji se bori sa spoznajom svog rodnog identiteta i seksualnosti pod budnim i strogim okom svoje tetke možda zvuči kao neka tmurna drama, ali je zapravo mjuzikl. Ubacujući sekvence fantazije i muzičkih numeri u krhki i otrovni zaplet postaje spektakl u kojemu Ulysess, glavni lik, pronađe spas kada slučajno naiđe na LGBTQ+ friendly crkvu u kojoj stvori prijateljstva i zaljubi se.

Izvor: dazeddigital.com Prevela i prilagodila: Lejla Delalić

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
bottom of page