top of page

U Kopenhagenu otvorena prva džamija pod vodstvom žena


Prošlog su mjeseca u Kopenhagenu vođenje zajedničke molitve i cjelokupne džamije preuzele dvije žene. Riječ je o prvim ženskim imamima u Skandinaviji kao i o rijetkima u svijetu, izuzev u Kini, jedinoj zemlji gdje takva praksa postoji od 19. stoljeća.

Sherin Khankan i Saliha Marie Fetteh zajedno su predvodile ceremoniju. Khankan je otpjevala adhan i povela uvodni govor, a Fetteh je izvela khutbah, govor za posebne prigode koji je bio posvećen ženama i Islamu u modernom svijetu. Nakon njega redovi žena posvetili su se samoj molitvi. Najvjerojatnije je tamo bilo i pripadnica drugih ili niti jedne religije, ali mnoge su htjele biti dio ceremonije otvaranja džamije. Džamija će biti otvorena i za muškarce, osim petkom kada će se na molitvi okupljati samo žene.


U MNOGIM DŽAMIJAMA SE ŽENE POTIČE DA MOLE KOD KUĆE ILI U PRIVATNOSTI. NA MJESTIMA GDJE POSTOJE ŽENSKE SEKCIJE ZA MOLITVU, ONE SU ČESTO MALENE, NE POZIVAJU JAVNO OSTALE TE SE U DŽAMIJU ULAZI SA STRAŽNJE STRANE. I DALJE SE POKUŠAVA ODRŽATI VIZIJA DŽAMIJE KAO MJESTA GDJE SE RADI MOLITVE I RAZGOVORA OKUPLJAJU ISKLJUČIVO MUŠKARCI.

Puno truda i vremena uloženo je u ovaj, za vjernice Islama veliki dan. Džamija Miriam je neformalno otvorena u februaru, ali tek 26. augusta održana je prva molitva petkom.

„Još uvijek smo u procesu učenja. Krenule smo na putovanje, ali smo napravile tek prvi korak.“, kazala je Khankan.

Iako je otvorena tek nedavno, džamija je do sada upriličila pet, a uskoro planira još tri vjenčanja. Bilo je tu i nešto razvoda. Naime, džamija je sastavila svoju povelju o braku koja se temelji na četiri ključna principa: nedopustivost poligamije, pravo (žena) na razvod, poništavanje braka u slučaju nasilja te jednako pravo skrbništva nad djecom u slučaju razvoda.

Jedan od glavnih ciljeva im je suočiti se s patrijarhatom unutar religijskih institucija jer Islamom još uvijek dominiraju muškarci. Naime, prema učenju službene teologije imam ne može biti žena. Žena može biti duhovni autoritet, ali ne može obnašati javne funkcije. Može predvoditi molitve samo ženama, a jedan od razloga tome je nemiješanje s muškarcima koji joj nisu u rodu. Kada bi žena predvodila molitvu i muškarcima, prema tradicionalnom shvaćanju Islama, na sebe bi privlačila preveliku pažnju.

Tako su i Khankhan i Fetteh na svome putu nailazile na mnoge nepodržavajuće komentare, no Khankhan ne može zamisliti ostvarivanje svoje želje bez podrške koju je imala od roditelja. Oca smatra feminističkom ikonom te ključnom osobom koja joj je oduvijek govorila da može postići sve što želi, a ovime je pokazala da su joj ambicije velike, ali uistinu ostvarive.

Izvor: Vox Feminae

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
bottom of page