top of page

PUBLIKACIJA: Ispitivanje potreba LGBTI zajednice u TK

Updated: Jan 11, 2022

Prava LGBTIQ osoba su zaštićena Zakonom o zabrani diskriminacije. “Kroz njega seksualna orijentacija i rodni identitet su konačno terminološki ispravno imenovane kao osnove na kojima je zabranjena diskriminacija. Pored toga, kao zabranjena osnova diskriminacije navedene su i “spolne karakteristike”, čime BiH postaje prva država u jugoistočnoj Evropi koja kroz svoj sveobuhvatni Zakon o zabrani diskriminacije BiH predviđa i zaštitu interspolnih/interseks osoba od diskriminacije u svim oblastima života.” Što znači da u BIH “postoji zakonodavni okvir kojim se zabranjuje diskriminacija LGBTIQ osoba, no njegova primjena u lokalnim organima vlasti je upitna, jer nemaju praksu koja bi građane/ke podjednako zaštitila od diskriminacije” bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju i/ili rodni identitet.

LGBTIQ osobe se svakodnevno susreću sa diskriminacijom, uznemiravanjem i nejednakošću u različitim sferama života u bosanskohercegovačkom društvu kojim prevladavaju heteroseksizam i heteronormativnost, što rezultira zanemarivanjem potreba i problema LGBTIQ zajednice, a to u konačnici za posljedicu ima nezadovoljnost i manji kvalitet života LGBTIQ osoba. Strah od homofobije, bifobije i transfobije dovode do ustezanja pripadnika zajednice da se uključe u mnoge aspekte javnog i političkog života, kao i nevoljnosti pokazivanja svoje seksualne orijentacije i/ili rodnog identiteta.

Dobro prilagođena zagovaračka politika u kojoj su uvrštena pitanja LGBTIQ osoba poboljšala bi njihov pristup socijalnim pravima kao što su obrazovanje, zapošljavanje, stanovanje, kao i pristup drugim dobrima i uslugama.


PUBLIKACIJU PRONAĐITE I PREUZMITE ISPOD


Ispitivanje Potreba Zajednice
.pdf
Download PDF • 2.52MB

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
bottom of page