top of page

Madonna iskreno o mizoginiji: Postoje jasna pravila ako ste žena

Madonna je nagrađena titulom Žene godine od strane magazina Billboard. Tokom svoga govora pričala je o predrasudama protiv starijih osoba, seksizmu i kontroverziji koja okružuje njezinu legendarnu karijeru.

Stojim ispred vas kao otirač. Oh, hoću reći, kao ženska zabavljačica,” kaže Madonna. “Hvala vam što ste spoznali moje mogućnosti da nastavim svoju karijeru ovih 34 godine u doba sekzisma i mizoginije i maltretiranja i nemilosrdnog zlostavljanja.”

Podsjećala se svog tinejdžerskog doba kada se prvi put preselila u New York:

Ljudi su svugdje umirali od HIV-a. Nije bilo sigurno da budeš gej, nije bilo kul da te poistovjećuju sa gej zajednicom,” prisjeća se Madonna. “Bila je to 1979. godine i New York je bio veoma zastrašujuće mjesto. Tokom prve godine bila sam na nišanu, silovana na krovu sa nožem pod grlom i stan mi je toliko puta bio provaljen i opljačkan da sam prestala da zaključavam vrata. U godinama koje su slijedile, skoro sve prijatelje koje sam imala izgubila sam zbog HIV-a, droge ili pucnjava.”

U životu ne postoji sigurnost osim vjere u samu sebe.

Naravno, bila sam inspirisana sa ličnostima kao što su Debbie Harry,Chrissie Hynde i Aretha Franklin, ali moja najveće nadahnuće bio je David Bowie. Bio je otjelovljen muškim i ženskim duhom i to mi je zaista odgovaralo. Natjerao me da mislim kako ne postoje pravila. Međutim, nisam bila u pravu. Ne postoje pravila – ako si muško. Postoje pravila ako si žensko,”

Ako si žensko, moraš igrati igru. Dozvoljeno ti je da budeš lijepa i slatka i seksi. Ali nemj biti previše pametna. Nemoj imati mišljenje koje se izdvaja iz status quo. Dozvoljeno ti je budeš objektificirana od strane muškarca i da se oblačiš kao kurva, ali nemoj posjedovati svoj kurvaluk. I nemoj, ponavljam, nemoj dijeliti svoje seksualne fantazije sa svijetom. Budi ono što muškarci žele da budeš, ali još bitnije od toga, budi ono što je drugim ženama ugodno da budeš oko ostalih muškaraca. I naravno, nemoj da stariš. Jer starenje je grijeh. Biti ćeš kritikovana i ogovarana i definitivno te neće puštati na radiu.”

Madonna se također otvorila kada je spomenula vremena kada se osjećala “kao najmrža osoba na planeti,” govorila je postajući emocionalna..

“Eventualno sam ostala sama zbog toga što sam se vjenčala sa Sean Pennom, ne samo da je bio nasilan, već je bio i veoma posesivan. Dugo vremena nisam bila smatrana prijetnjom. Nakon nekoliko godina, rastavljena i singl, izdala sam svoj album Erotica i svoju Sex knjigu. Sjećam se da sam bila na naslovnicama svih novina i magazina. Sve što sam pročitala o sebi bilo je prokleto. Nazvana sam kurvom i vješticom. Jedna naslovnica me je poredila sa sotonom. Rekla sam, “Sačekaj, zar Prince nije trčao uokolo sa ribarskim mrežama i štiklama i karminom dok mu je virila guzica?” Da, trčao je. Ali je bio muškarac.”

“Ovo je bio prvi put kada sam uistinu razumjela da žene nemaju istu slobodu kao muškarci.”

“Sjećam se da sam željela da imam žensku vršnjakinju od koje bi mogla dobiti podršku. Camille Paglia, feministička spisateljica, rekla je da pravim korak unazad za sve žene time što objektificiram sebe na seksualan način. Tada sam pomislila, “A, ako si feministkinja, onda nemaš seksualnost, poričeš je.” Tako da sam rekla “Jebi ga. Ja sam drugačiji tip feministkinje. Ja sam zla feministkinja.””

“Mislim da je jedna od najkontroverznijih stvari koje sam uradila upravo to da sam ostala tu. Michael je otišao. Tupac je otišao. Prince je otišao. Whitney je otišla. Amy Winehouse je otišla. David Bowie je otišao. Ali ja i dalje stojim. Ja sam jedna od sretnih i svaki dan se podstjećam na ovaj blagoslov.”

“Ono što bi htjela da poručim svim ženama danas jeste sljedeće: Žene su bile potlačene toliko dugo da vjeruju u ono što muškarac kaže o njima. Vjeruju da je potrebno da podrže muškarca da bi odradile posao. I postoji mnogo dobrih muškaraca koje treba podržati, ali ne zbog toga što su muškarci – već zbog toga što vrijede. Kao žene, trebamo početi da cijenimo sopstvenu vrijednost i vrijednost drugih žena oko nas. Tražite jake žene sa kojima ćete se sprijateljiti, sa kojima ćete se uskladiti, od kojih ćete učiti, sa kojima ćete sarađivati, koje će vas inspirisati, podržati i prosvijetliti,” podsticala je Madonna.

“Nije toliko velika stvar primiti ovu nagradu u poređenju sa prilikom koju imam da stanem ispred vas i da vam se zahvalim,”

“Ne samo ljudima koji me vole i podržavaju u mojem životu, nemate pojma... Nemate pojma koliko vaša podrška znači za mene,” pričala je dok je po drugi put zaplakala. “Već i svima koji su sumnjali u mene, skepticima i svima koji su mi priredili pakao i rekli da ne mogu, da neću i da ne smijem – vaš otpor mi je dao snagu, tjerao me da nastavim dalje, napravio me borkinjom koja jesam danas. To me načinilo ženom kakva sam danas. Tako da - hvala vam.”

Preveo: Haris Begić

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
bottom of page