top of page

Tuzlanski otvoreni centar se u svom radu oslanja na podršku drugih organizacija civilnog društva, a koje dijele naše vrijednosti. Kako bismo povećali socijalnu mrežu podrške LGBTI+ osoba bitno je da u našem radu održavamo odnose sa našim organizacijskim prijateljima. Samo kroz umrežavanje i zajednički rad možemo efikasnije doći do željenih rezultata.

NAŠI PRIJATELJI

164198899500077121_edited.jpg

Heinrich-Böll-Stiftung Sarajevo

Heinrich Böll Stiftung  smatra sebe dijelom zelene političke struje, koja se razvila i van Savezne Republike Njemačke kroz sučeljavanje tradicionalnih političkih pravaca socijalizma, liberalizma i konzervatizma. Zajedničke osnovne vrijednosti su joj ekologija i održivi razvoj, demokratija, ljudska prava, samoopredjeljenje i pravda. Posebno joj je stalo do rodne demokratije, dakle društvene emancipacije i ravnopravnosti žena i muškaraca. Zalaže se za nenasilje i aktivnu mirovnu politiku.  Za svoj angažman traži strateške partnere koji dijele iste vrijednosti.

Heinrich-Böll-Stiftung Sarajevo je dugogodišnja partnerska organizacija Tuzlanskog otvorenog centra. Uz podršku HBS-a svake godine pripremamo i realiziramo Queer festival u Gradu Tuzla, koji je od velikog značaja za sve nas. HBS nam omogućava da naše djelovanje iznosimo u javnost i time ispunjavamo viziju za poboljšanje položaja LGBTI+ osoba.

v2eyI-eF_400x400-removebg-preview.png

Norveški Helsinški Komitet (NHC)

Norveški Helsinški Komitet je nevladina organizacija koja radi na osiguranju poštivanja ljudskih prava u praksi. To čine putem praćenja, izvještavanja, podučavanja i kroz podršku demokratiji.


NHC je dugogodišnji donator Tuzlanskog otvorenog centra. Pomoću njih implementiramo trogodišnji projekat pod nazivom “Pristup pravdi za LGBTI+ osobe u Tuzlanskom kantonu”. Kroz ovaj projekat smo uspjeli uraditi mnogo pozitivnih promjena u našoj lokalnoj zajednici. NHC nam omogućava da nastavimo naše djelovanje i našu viziju za poboljšanje položaja LGBTI+ osoba.

FondacijaLogo

Fondacija tuzlanske zajednice

Fondacija tuzlanske zajednice podržava učešće građana/ki u demokratskom razvoju zajednice kroz umrežavanje i partnerstvo, uključivanje i osnaživanje mladih, te sufinansiranje građanskih inicijativa i projekata za održiv razvoj zajednice. Promocijom kulture darivanja i volonterizma udružuju donacije i usmjeravaju ih na aktivnosti za poboljšanje uslova življenja u Tuzlanskom Kantonu. Njihova vizija je vitalna i perspektivna zajednica građana/ki koji aktivnim učešćem i zajedničkim resursima stvaraju održivu i sigurnu budućnost za sve generacije.
Treba naglastiti da nam je FTZ bila prvi donator, a nakon kontinuirane podrške možemo reći da su nam osobe iz Fondacije prijatelji i prijateljice. Kada uzmemo sve u obzir Fondacija tuzlanske zajednice je jedan od velikih saveznika u našoj borbi za bolji položaj LGBTI+ osoba u našoj lokalnoj zajednici. 

NEWgrbtzfooter155_edited.png

Grad Tuzla

Grad Tuzla je, podrživši Međunarodni festival queer filma i umjernosti „Merlinka“ 2017. godine, ušao u historiju Bosne i Hercegovine – jer je na taj način prvi put udruženje koje se bavi pitanjima i pravima LGBTI+ osoba dobilo finansijsku podršku od institucionalne linije vlasti. Od tog momenta, Grad Tuzla je upisan na našu listu prijatelja! Grad Tuzla je pokazao da prihvata svoje LGBTI+ sugrađane/ke i na taj način promoviše demokratski duh i progres od kojeg svi/e imamo korist.
 

Prijateljstvo smo krunisali potpisivanjem Sporazuma o saradnji početkom 2021. godine.

Grad Tuzla je dugogodišnji saveznik Tuzlanskog otvorenog centra u borbi za bolji položaj LGBTI+ osoba u našoj lokalnoj zajednici. Sporazum predstavlja veliki pomak ka ravnopravnom pristupu javnim servisima za sve građane i građanke. Nastavljamo pisati pozitivnu i novu historiju u Gradu Tuzli!

SOC-logo-1_2_-removebg-preview.png

Sarajevski otvoreni centar

Sarajevski otvoreni centar je nezavisna, feministička organizacija civilnog društva koja teži osnažiti lezbejke, gejeve, biseksualne, trans* i interspolne osobe i žene kroz jačanje zajednice i građenje aktivističkog pokreta. Njihova vizija je Bosna i Hercegovina kao društvo zasnovano na jednakim pravima i mogućnostima za sve, tj. država koju su izgradili/e aktivni/e i angažirani/e građani/ke i odgovorna vlast.


Sarajevski otvoreni centar i Tuzlanski otvoreni centar su od samog osnivanja sestrinske i partnerske organizacije, te uz njihovu kontinuiranu podršku i zajednički rad dugi niz godina ostvarujemo našu viziju i misiju.

chrome_yLQiQWpt5i.png

Omladinski pokret „Revolt“

OP „Revolt“ je dugogodišnji prijatelj Tuzlanskom otvorenom centru. Od samog osnivanja organizacije, podršku i prijatelja smo našli u njima!
Omladinski pokret „Revolt“ je omladinski pokret koji okuplja i organizuje mlade ljude u borbi protiv nepravde, siromaštva, nasilja, korupcije, diskriminacije, neodgovornih političara/ki i negativnih autoriteta. Njihova vizija je da je Bosna i Hercegovina društvo u kojem je, zahvaljujuci aktivnom anagžmanu svih gradana i gradanki i postojanjem odgovorne vlasti, postignut ravnopravan socio-ekonomski položaj svih.

lettersUnderLogo-removebg-preview.png

Vijeće mladih Grada Tuzla

Vijeće mladih Grada Tuzla je mreža omladinskih udruženja upisanih u Registar omladinskih udruženja Grada Tuzla. Glavni ciljevi VMGT jesu da poveća uključenost mladih u društveni i politički život zajednice, te kreira bolje uslove za njihov razvoj. Osnivačka skupština udruženja održana je 02.06.2017. godine u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli.


Tuzlanski otvoreni centar je učestvovao i bio dio osnivačke Skupštine Vijeća mladih Grada Tuzla. Već od samog osnivanja imamo svoju predstavnicu u Upravnom odboru. Vijeće mladih Grada Tuzla je od 2017. godine naš prijatelj i saveznik. Drago nam je što iz godine u godinu pokazuju koji je značaj imati jednu LGBTI+ organizaciju u svojim upravljačkim strukturama.

Logo-Centra-za-kulturu(1).jpg

Centar za kulturu Tuzla

Centar za kulturu Tuzla je ustanova od velikog značaja za  Grad Tuzlu. Kroz svoj rad spaja muzejsko-galerijsku, kulturno-umjetničku,  izdavačku, naučnu i istraživačku djelatnost u cilju unapređenja prezentacije likovnih i primjenjenih umjetnosti, arhitekture, književnosti,  muzike i drugih oblika umjetničkog rada i djelovanja izuzetno važnih za kulturu Grada.


Tuzlanski otvoreni centar je održao Festivale sa kvir predznakom u partnerstvu sa Centrom za kulturu Tuzla. Promovisanjem kvir kulture u javnom prostoru je od izuzetnog značaja za senzibilizaciju javnosti o problemima sa kojima se susreće LGBTI+ zajednica u Tuzli. Umjetnost je jedan od najznačajnijih alata za borbu za bolji položaj LGBTI+ osoba.

SMART Balkans_logo-COL.png

CPCD

Centar za kulturu Tuzla je ustanova od velikog značaja za  Grad Tuzlu. Kroz svoj rad spaja muzejsko-galerijsku, kulturno-umjetničku,  izdavačku, naučnu i istraživačku djelatnost u cilju unapređenja prezentacije likovnih i primjenjenih umjetnosti, arhitekture, književnosti,  muzike i drugih oblika umjetničkog rada i djelovanja izuzetno važnih za kulturu Grada.


Tuzlanski otvoreni centar je održao Festivale sa kvir predznakom u partnerstvu sa Centrom za kulturu Tuzla. Promovisanjem kvir kulture u javnom prostoru je od izuzetnog značaja za senzibilizaciju javnosti o problemima sa kojima se susreće LGBTI+ zajednica u Tuzli. Umjetnost je jedan od najznačajnijih alata za borbu za bolji položaj LGBTI+ osoba.

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
bottom of page