Tuzlanski otvoreni centar se u svom radu oslanja na podršku drugih organizacija civilnog društva, a koje dijele naše vrijednosti. Kako bismo povećali socijalnu mrežu podrške LGBTI+ osoba bitno je da u našem radu održavamo odnose sa našim organizacijskim prijateljima. Samo kroz umrežavanje i zajednički rad možemo efikasnije doći do željenih rezultata.

NAŠI PRIJATELJI

Centar za kulturu Tuzla

Centar za kulturu Tuzla je ustanova od velikog značaja za  Grad Tuzlu. Kroz svoj rad spaja muzejsko-galerijsku, kulturno-umjetničku,  izdavačku, naučnu i istraživačku djelatnost u cilju unapređenja prezentacije likovnih i primjenjenih umjetnosti, arhitekture, književnosti,  muzike i drugih oblika umjetničkog rada i djelovanja izuzetno važnih za kulturu Grada.


Tuzlanski otvoreni centar je održao Festivale sa kvir predznakom u partnerstvu sa Centrom za kulturu Tuzla. Promovisanjem kvir kulture u javnom prostoru je od izuzetnog značaja za senzibilizaciju javnosti o problemima sa kojima se susreće LGBTI+ zajednica u Tuzli. Umjetnost je jedan od najznačajnijih alata za borbu za bolji položaj LGBTI+ osoba.

Fondacija tuzlanske zajednice

Fondacija tuzlanske zajednice podržava učešće građana/ki u demokratskom razvoju zajednice kroz umrežavanje i partnerstvo, uključivanje i osnaživanje mladih, te sufinansiranje građanskih inicijativa i projekata za održiv razvoj zajednice. Promocijom kulture darivanja i volonterizma udružuju donacije i usmjeravaju ih na aktivnosti za poboljšanje uslova življenja u Tuzlanskom Kantonu. Njihova vizija je vitalna i perspektivna zajednica građana/ki koji aktivnim učešćem i zajedničkim resursima stvaraju održivu i sigurnu budućnost za sve generacije.
Treba naglastiti da nam je FTZ bila prvi donator, a nakon kontinuirane podrške možemo reći da su nam osobe iz Fondacije prijatelji i prijateljice. Kada uzmemo sve u obzir Fondacija tuzlanske zajednice je jedan od velikih saveznika u našoj borbi za bolji položaj LGBTI+ osoba u našoj lokalnoj zajednici. 

Grad Tuzla

Grad Tuzla je, podrživši Međunarodni festival queer filma i umjernosti „Merlinka“ 2017. godine, ušao u historiju Bosne i Hercegovine – jer je na taj način prvi put udruženje koje se bavi pitanjima i pravima LGBTI+ osoba dobilo finansijsku podršku od institucionalne linije vlasti. Od tog momenta, Grad Tuzla je upisan na našu listu prijatelja! Grad Tuzla je pokazao da prihvata svoje LGBTI+ sugrađane/ke i na taj način promoviše demokratski duh i progres od kojeg svi/e imamo korist.
 

Prijateljstvo smo krunisali potpisivanjem Sporazuma o saradnji početkom 2021. godine.

Grad Tuzla je dugogodišnji saveznik Tuzlanskog otvorenog centra u borbi za bolji položaj LGBTI+ osoba u našoj lokalnoj zajednici. Sporazum predstavlja veliki pomak ka ravnopravnom pristupu javnim servisima za sve građane i građanke. Nastavljamo pisati pozitivnu i novu historiju u Gradu Tuzli!

Norveški Helsinški Komitet (NHC)

Norveški Helsinški Komitet je nevladina organizacija koja radi na osiguranju poštivanja ljudskih prava u praksi. To čine putem praćenja, izvještavanja, podučavanja i kroz podršku demokratiji.


NHC je dugogodišnji donator Tuzlanskog otvorenog centra. Pomoću njih implementiramo trogodišnji projekat pod nazivom “Pristup pravdi za LGBTI+ osobe u Tuzlanskom kantonu”. Kroz ovaj projekat smo uspjeli uraditi mnogo pozitivnih promjena u našoj lokalnoj zajednici. NHC nam omogućava da nastavimo naše djelovanje i našu viziju za poboljšanje položaja LGBTI+ osoba.

Omladinski pokret „Revolt“

OP „Revolt“ je dugogodišnji prijatelj Tuzlanskom otvorenom centru. Od samog osnivanja organizacije, podršku i prijatelja smo našli u njima!
Omladinski pokret „Revolt“ je omladinski pokret koji okuplja i organizuje mlade ljude u borbi protiv nepravde, siromaštva, nasilja, korupcije, diskriminacije, neodgovornih političara/ki i negativnih autoriteta. Njihova vizija je da je Bosna i Hercegovina društvo u kojem je, zahvaljujuci aktivnom anagžmanu svih gradana i gradanki i postojanjem odgovorne vlasti, postignut ravnopravan socio-ekonomski položaj svih.

Sarajevski otvoreni centar

Sarajevski otvoreni centar je nezavisna, feministička organizacija civilnog društva koja teži osnažiti lezbejke, gejeve, biseksualne, trans* i interspolne osobe i žene kroz jačanje zajednice i građenje aktivističkog pokreta. Njihova vizija je Bosna i Hercegovina kao društvo zasnovano na jednakim pravima i mogućnostima za sve, tj. država koju su izgradili/e aktivni/e i angažirani/e građani/ke i odgovorna vlast.


Sarajevski otvoreni centar i Tuzlanski otvoreni centar su od samog osnivanja sestrinske i partnerske organizacije, te uz njihovu kontinuiranu podršku i zajednički rad dugi niz godina ostvarujemo našu viziju i misiju.

Vijeće mladih Grada Tuzla

Vijeće mladih Grada Tuzla je mreža omladinskih udruženja upisanih u Registar omladinskih udruženja Grada Tuzla. Glavni ciljevi VMGT jesu da poveća uključenost mladih u društveni i politički život zajednice, te kreira bolje uslove za njihov razvoj. Osnivačka skupština udruženja održana je 02.06.2017. godine u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli.


Tuzlanski otvoreni centar je učestvovao i bio dio osnivačke Skupštine Vijeća mladih Grada Tuzla. Već od samog osnivanja imamo svoju predstavnicu u Upravnom odboru. Vijeće mladih Grada Tuzla je od 2017. godine naš prijatelj i saveznik. Drago nam je što iz godine u godinu pokazuju koji je značaj imati jednu LGBTI+ organizaciju u svojim upravljačkim strukturama.

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram