top of page

LGBTI osobe pišu: Značaj i snaga muzike

Updated: Jan 11, 2022



Svi_e imamo svoje pomoćne točkiće u vremenima kada nam je teško. Nešto što nas podupire sa naših strana dok mi pokušavamo da održimo pravac i da se provlačimo kroz noć dok nam ne osvane. Za nekoga će to biti osamljivanje u prirodi, kod nekoga druženje sa prijateljima ili sa životinjama, neko će se udubiti u svijet omiljenih serija, filmova ili knjiga. Vjerujem da će dosta ljudi nadražiti svoju maštu i izgubiti se u stvaranju prekrasnih umjetničkih djela. Ali definitivno ima i veliki broj osoba kojima će muzika biti ta pomoć i glas koji će ih podsjećati i upućivati na ono svjetlo na kraju tunela.


Dokazano je da slušanje muzike izaziva lučenje dopamina u mozgu, što poboljšava raspoloženje i smanjuje anksioznost. Također može da pomogne pri proizvodnji hormona kortizola koji sprječava stres, te izaziva zadovoljstvo, radost i motivaciju.


Svaka osoba ima onu muziku koju voli, s kojom se spojila i u kojoj se pronašla. Muzika, kao i bilo koji drugi oblik umjetnosti, je prilika da se podijele iskustva, da naučimo nešto o sebi ili o drugima, a sve što trebamo je biti spremni_e da slušamo. Zahvaljujući hrabrim pjevačima i pjevačicama koji su se javno autovali i koji lične priče putem pjesama dijele sa nama, sigurno za rezultat imaju to da se mnoge kvir osobe osjećaju vidljivije i validno.


Pjevač čije su pjesme bile velika podrška na mom putu pronalaska sebe jeste Ben Platt. Nekima je možda poznat iz filma “Pitch Perfect” ili serije “The Politician”, iako je najpoznatiji zahvaljujući svojoj ulozi na Broadwayu u mjuziklu “Dear Evan Henson” na osnovu kojeg je snimljen istoimeni film.


Ben je svoj prvi album vidio kao priliku da nam ispriča o prethodnim vezama, autovanju i odrastanju. Autovao se roditeljima kada je imao 12 godina, dok je još bio na školskoj ekskurziji u Tel Avivu. U autobusu je jedan dječak rekao da je Benu dobro jer je gej i što se može družiti sa djevojkama. Sve je to čula njihova nastavnica koja je mislila da se radi o govoru mržnje, pa je Ben iskoristio priliku i nazvao roditelje da im se autuje.

Oni su rekli da nisu iznenađeni jer je pola djetinjstva proveo obučen kao Dorothy iz čarobnjaka Oza i da ga vole. Što se tiče autovanja, Ben misli da to ne treba da bude neka velika svečanost, već jednostavno da bude nešto opće prihvaćeno i na što trebamo biti naviknuti. Naravno da je svjestan da situacija po tom pitanju nije svugdje u svijetu ista, stoga svoju podršku izražava svima putem pjesme.


U pjesmi “Honest man” govori o jednoj vezi gdje je Benov momak još uvijek bio u ormaru, pa je i Ben kod sebe primjećivao stid i sramotu koju je osjećao njegov momak. To je kod Bena izazvalo frustracije. Napisao je ovu pjesmu kako bi volio da je mogao tada postupiti sa novim životnim iskustvom koje je stekao i da bi imao više strpljenja i razumijevanja prema tadašnjem momku.


“In case you don’t live forever” je pjesma upućena njegovom ocu u kojem iznosi svoju zahvalnost i ljubav za to što ga je naučio kako da bude muškarac i to ne u smislu današnjeg heteronormativnog toksičnog maskuliniteta. Drugi aspekt ove pjesme jeste da iskažemo one riječi koje nismo prije nego bude prekasno. Da kažemo drugima koliko nam znače.


Jedna od njegovih najdražih pjesama je “Grow as we go” kada je njegov tadašnji momak tražio raskid jer mu je trebalo vremena i prostora da bude sam kako bi rastao. Ben i ja dijelimo mišljenje da kada si sa pravom osobom, zajedno se može rasti, jedno drugom dati prostora za promjenu i podržavati međusobni rast.


Bilo je neobično slušati pjesme koje muškarac pjeva o drugom muškarcu, jer sam inače navikao da je pjesma upućena suprotnom spolu. Moja najdraža pjesma je “Older” koja mi je pomogla da shvatim neke svoje ciljeve, da ih ostvarim, ali i da se vratim u sadašnjost, jer sadašnjost je sve što imamo. Ne trebamo žuriti da odrastemo i da postignemo sve ciljeve čim prije, nego da sebi dozvolimo da uživamo u putovanju koje nam život pruža.

Naravno da Ben Platt nije jedini kvir pjevač čije pjesme mijenjaju živote i čine svijet ljepšim mjestom za život. Spomenuo bih Mary Lambert koja svojim poetskim strelicama cilja u naša srca i uvijek pogodi. Calum Scott je takođe poznat po svome predivnom glasu koji često tjera na suze radosnice i nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Nemoguće je ne spomenuti Montera Lamara Hilla, poznatiji kao Lil Nas X, koji je iskreno šokirao javnost svojim novijim pjesmama nakon svog javnog autovanja.


Nažalost ne postoji mogućnost da se u ovom tekstu spomene svaka javna kvir osoba koja svojom umjetnošću doprinosi zajednici, ali to je dobro i čini me sretnim što znam da nas ima. Zamislite samo koliku snagu muzika ima kada može da kod nekoga probudi osjećaj vrijednosti, hrabrosti, ljubavi i svega onoga što nas čini ljudima.


Autor: Alija Osmić

Članak je nastao u sklopu projekta "Acces to Justice for LGBTI persons in Tuzla Canton" koji je finansiran od strane Norveškog Helsinškog komiteta, ali ne izražava nužno stavove Norveškog Helsinškog komiteta nego isključivo autora/ice.



  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
bottom of page