top of page

Vodič za gej gamere/ke

Game svijet je vrlo nepovoljan za queer gamere. Seksizam, homofobija i transfobija redovno je prisutna, a vrlo je teško pronaći teško pronaći igru koja prikazuje queer likove ili RPG igru koja vam dopušta da takvima napravima sopstvene karaktere. Pronašli smo neke od igara koje su zaobišle svoje predstavljanje u apsolutno-heteronormativnom svjetlu, te ustupili (u većoj ili manjoj mjeri) mjesta LGBTI temama i likovima.

Life is Strange

Kritički veoma priznata indie igra je kroz svojih pet epizoda ostavila veoma jak utisak na igrače. Nalazite se u ulozi inspirativne fotografkinje Maxine Caulfield koja dolazi do spoznaje da ima moć da vraća vrijeme unazad nakon što je njena najbolja prijateljica Chloe ubijena. Vraćajući vrijeme unazad, Max i Chloe istražuju nestanak djevojke iz svoga naselja, Rachel, dok se sve više otkriva da je Chloe imala osjećanja prema njoj. Igrači imaju izbor da flertuju sa Chloe ili kolegom od Maxine, Warrenom.

The Last of Us

lastofus

Rečeno je da priče o zombijima predstavljaju alegoriju za američke rasne anksioznosti, međutim, interesantno je kada u takvu vrstu priče uvedete i seksualnu orijentaciju. The Last of Us je jedna od najpoznatijih igrica, koja je osvojila preko 240 nagrada za igru godine. Zajedno sa ekspanzijom (Left Behind) na eksplicitan i direktan način predstavlja queer likove i to na iskren način bez oslanjanja na stereotipe.

The Sims

jzjmnk

Ovaj ikonični serijal ima veoma dugu historiju omogućavanja igračima da razviju veze raznih vrsta, te o ovome nije potrebno toliko pričati. Imate priliku ući u brak sa istim spolom, sve su opcije opcije dostupne kao i kod heteroseksualnog para. Početkom 2014. godine, ruska vlada je stavila “adults only” (Samo za odrasle) etiketu na The Sims 4 zbog toga što je igra dozvoljavala istospolne brakova.

Mass Effect i Dragon Age

33978

Teško je zamisliti dva serijala igara koji su napravili bolji način predstavljanja ljubavnih priča LGBTI osoba od ove dvije. Bioware je tvorac oba naslova, i napravio je izvandredan posao po pitanju davanja opcije igračima da se zaljube u likove istog roda. Kao bonus, Dragon Age sadrži pregotivnog trans lika (na “pregotivnog trans lika” link: https://www.queerty.com/is-this-the-best-trans-character-in-the-history-of-video-games-20141126), i također dozvoljava da vaš lik ima širok spektar rodnih izražavanja. Bioware je također napravio igru KOTOR (Star Wars: Knights of the Old Republic) sa lezbejkom po imenu Juhani.

Final Fantasy XIV

final-fantasy-xiv-a-realm-reborn-trailer

Pretposljedni nastavak poznatog Final Fantasy serijala omogućava istospolne veze. Ovo je zapravo i bilo potrebno uvesti nakon problematičnog predstavljanja stereotipa gej likova u Final Fantasy VII.

“Zašto bi postojale bilo kakve restrikcije na preference po pitanju veza ili prijateljstva?” iskazao je producent Naoki Yoshida.

Grand Theft Auto: The Ballad of Gay Tony

gta-003

Stvar je ovdje veoma očigledna sa obzirom na riječ “Gay” u naslovu. Kao dodatak igri GTA IV, ovo je šansa da uđete u svijet loših djela ispunjenim sa nešto više duginih boja. Naime, priča se vrti oko Tonija, jednog od vlasnika gay noćnog kluba koji je član familije kriminalaca. Ovaj naslov igrate kao Gay Tonijev tjelohranitelj, vozajući se okolo, pucajući u ljude ili jednostavno uništavajući stvari iz zabave.

Gone Home

maxresdefault

Jedna je od poznatijih igara koje se fokisuraju na priču. Igra je bazirana na istraživanju prateći glavnu junjakinju Kaitlin, koja se vraća kući nakon godinu dana, te je zatiče potpuno praznu. Kroz veliki broj pisama i zagonetki, Kaitlin otkriva šta se desilo sa njenim roditeljima i mlađom sestrom Samanthom. Priča je proganjajuća i veoma emotivna, naročite zbog težine situacije u kojoj se nalazila Samantha.

Fable serijal

fable-3-same-sex-2-1

Ovaj popularni serijal je jedan od prvih “mejnstrim” igara koje nude opcije istospolne romantike, uključujući i istospolni brak: “Rekli smo da ova igra govori o odabiru i posljedicama, i dozvoljavajući ljudima da biraju osobu sa kojom žele da stupe u odnose,” govori Fable developer Peter Molyneux. “Kada smo razmišljali o tome: postoji muškarac, postoji žena, postoji momak, postoji djevojka – i istospolni brak je sasvim imao smisla da bude implementiran.”

Always Sometimes Monsters

maxresdefault-1

Tema se vrti oko putovanja u cilju da ponovo osvojite ljubav svog života. Nakon što dobijete poziv za vjenčanje od strane vaše/g bivše/g, kao glavni lik odlučite da se uputite u drugu državu da ga spriječite u tome, jer ga/ju još uvijek niste prebolili. Queer elementi se nalaze u jednostavnom izboru da na početku odaberete spolove lika kojeg igrate i lika kojeg pokušavate vratiti nazad u svoj život. Igra zrači veoma mračnom i egzistencijalističnom energijom, te imate priliku da utičete na ishod mnogih moralnih dilema.

Preveo i prilagodio: Haris Begić

Commentaires


  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
bottom of page