top of page

Umjesto da radi svoj posao, policajac ponudio gej dečku da ga vrati na “pravi put”


Udruženje građana „Egal” najoštrije je osudilo neprofesionalno ponašanje pripadnika policijske stanice Sremska Mitrovica koji je, umjesto da pruži pomoć članu njihovog udruženja, ponudio da se upozna sa njegovom koleginicom.


Član „Egala” V.L. (30) iz jednog sela pored Sremske Mitrovice već neko vrijeme prima preteće poruke sa mobilnog telefona nepoznate osobe zbog toga što je gej.

Prema navodima ovog udruženja, on je 20. decembra 2016. godine otišao u policijsku stanicu u Sremskoj Mitrovici kako bi prijavio ove pretnje. Nakon što je ceo sat čekao policijskog inspektora da se vrati sa terena, V.L. je naišao na nezainteresovanost oficira za njegov slučaj. Inspektor je žrtvi cinično rekao da čeka reakciju javnog tužioca i da ako opet bude imao problem da nazove 192, a zatim mu ponudio da ga upozna sa koleginicom, kako bi mu pomogli da se vrati na "pravu stranu".

– Pogledaj kako je moja koleginica lijepa i zgodna i ne razumijem kako možeš da budeš na drugoj strani kada ona tako izgleda – rekao je policijski inspektor žrtvi.


Dalje se navodi da inspektor nije htio da se predstavi žrtvi V.L, niti da ga uputi na oficira za vezu MUP sa LGBT zajednicom koji je nadležan za tu teritoriju.

– "Egal" očekuje da će policija i drugi nadležni državni organi najhitnije da pruže pomoć našem članu i riješi ovaj slučaj, pošto je mobilni broj, a samim tim i identitet osobe koja mu je prijetila poznat. Takođe, ističemo da se ovakvim neprofesionalnim postupanjem određenih pripadnika MUP-a i radnika drugih državnih organa obeshrabruju LGBT osobe da prijavljuju slučajeve nasilja i diskriminacije, kao i da se smanjuje značaj postignutih rezultata države u nastojanjima da Srbija bude država svih svojih građanki i građana. Ovo je posebno značajno u vreme praznika i javnih manifestacija, kada se registruje povećanje nasilja nad pripadnicima manjinskih zajednica – rekli su u udruženju „Egal”.

Ovo je drugi slučaj pretnji LGBT osobama koje je „Egal” zabiljeležio u poslednja 24 sata. Drugi slučaj se desio u Kragujevcu, gdje je prijećeno jednoj lezbejki.

Izvor: noizz.rs


TEME

Comments


  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
bottom of page