top of page

U Njemačkoj tek 9,7 posto građana ima homofobne stavove

S druge strane, 73 posto ispitanih je izjavilo da se uopće ne slaže s tvrdnjom da su istospolni poljupci u javnosti gadljivi, dok je 81 posto odbacilo tvrdnju o homoseksualnosti kao nečemu nemoralnom. Samo je šest posto ispitanih reklo da se potpuno slaže s time da je homoseksualnost nemoralna.

Najviše onih koji se politički deklariraju kao desničari

Vrijedi primijetiti kako se negativni stavovi prema gej populaciji u Njemačkoj dramatično smanjuju: godine 2005. je u istraživanju Zaklade Friedrich Ebert 21,6 posto ispitanih imalo homofobne stavove, da bi se taj postotak svaki sljedeći put smanjivao, pa je 2011. u njemačkome društvu bilo 16 posto homofoba. Godine 2014. Postotak je pao na 11,8, a ovogodišnji je rezultat najmanji otkako se uopće istražuju homofobni stavovi njemačkih građana.

Autori studije stoga zaključuju da se u njemačkom društvu "obezvrjeđivanje ljudi homoseksualne orijentacije sustavno smanjuje", te konstatiraju da najviše homofobije ima među najstarijim ispitanicima muškog roda, te među najslabije obrazovanima.

Najviše je od tih 9,7 posto homofoba onih koji se politički deklariraju kao desničari, a zanimljivo je da homofoba ima više u bivšoj Zapadnoj Njemačkoj nego na području nekadašnjeg DDR-a.

Cijelu studiju na njemačkome jeziku možete pronaći ovdje.

Izvor: Crol.hr

Comentários


  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
bottom of page