top of page

Prvi sastanak UN-ovih čelnika o LGBT pravima: ‘U 21. stoljeću nema mjesta diskriminaciji gej o

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN), general Ban Ki-moon, jasno je poručio zemljama koje kriminaliziraju homoseksualnost kako "zaustavljaju povijest" na prvom sastanku na visokoj razini o LGBT pravima koji je održan u UN-u. Sastanku koji je održan usporedno sa zasjedanjem Opće skupštine UN-a, prisustvovao je i američki potpredsjednik Joe Biden te čelnici iz oko 20 zemalja braneći prava LGBT osoba diljem svijeta.

Ban Ki-moon je rekao kako je "sramotno" što se stotine ljudi svake godine ubija u nasilju protiv homoseksualaca a milijuni "žive u sjeni diskriminacije i neprihvaćanja".

"Nekoliko zemalja zaustavlja povijest drakonskim novim prema homoseksualcima čak i kad samo govore kako su gej. U našem 21. stoljeću nema mjesta diskriminaciji koja se temelji na seksualnoj orijentaciji ili rodnom identitetu", piše Inquirer.

Više od 70 zemalja diljem svijeta još uvijek ima zakone koji kriminaliziraju homoseksualnost. Joe Biden je u svom govoru zbog toga izdvojio Egipat, Rusiju i Ugandu rekavši kako su u tim zemljama "uhićenja u porastu". Američki potpredsjednik, prvi visoko rangirani američki dužnosnik koji podržava istospolni brak, istaknuo je kako je omogućavanje prava LGBT osoba "pitanje građanskih prava našeg doba".

"Nijedna vlada, nijedno društvo, nijedan pojedinac, nijedna okolnost ne bi smjeli diktirati koga volite", rekao je Biden na sastanku kojemu je prisustvovala i čileanska predsjednica Michelle Bachelet te norveška premijerka Erna Solberg.

Gotovo 40 zemalja zakonski je prriznalo istospolne parove, rekao je Ban, te pohvalio Mozambik, Sejšele i Nauru koji su ove godine dekriminalizirali homoseksualnost.

"Pitam one koji se koriste vjerskim ili kulturnim argumentima kako bi uskratili ljudska prava LGBT osobama: što postižete time što drugima oduzimate ravnopravnost? Zar su vaša vjera ili kultura toliko slabe da je jedini način njihovog održanja uskraćivanje temeljnih prava drugima?", upitao je Ban.

Mnoge članice UN-a, uključujući i Rusiju, kritizirale su 2015. glavnog tajnika UN-a zbog odluke kojom se lezbijkama i gejevima zaposlenima u Ujedinjenim narodima omogućavaju bračne povlastice. Ranije je i Vijeće za ljudska prava UN-a prvi put u povijesti imenovalo i prvog neovisnog stručnjaka koji je zadužen za izvještavanje o povredama LGBT prava diljem svijeta. Izvor: Crol.hr

Comentarios


  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
bottom of page