top of page

Program obilježavanja IDAHOBIT-a 2021: Ustrajmo, podržimo, zacijelimo!

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije, interfobije i transfobije (IDAHOBIT) obilježava se od 2004. godine kako bi se skrenula pažnja na stigmatizaciju, nasilje i diskriminaciju koju proživljavaju lezbejke, gej, biseksualne, transrodne, interspolne osobe te osobe svih seksualnih orijentacija, rodnih identiteta i spolnih karakteristika koje nisu hetero i cisnormativne. Dan obilježavanja IDAHOBIT-a, 17. maj, datum je kada je Svjetska zdravstvena organizacija 1990. godine skinula homoseksualnost sa liste mentalnih poremećaja, i od tada se na ovaj dan podsjeća na važnost poštivanja ljudskih prava LGBTIQ osoba širom svijeta. To je također i povod za organizaciju različitih akcija kojima se skreće pažnja na diskriminaciju i nasilje s kojima se još uvijek suočava ova zajednica. Ovogodišnja globalna tema IDAHOBIT-a je ‘’Ustrajmo, Podržimo, Zacijelimo: ZAJEDNO!’’, a izabrana je u kontekstu svih izazova s kojima smo se suočavali/e u protekloj godini.

Kao i svake godine, mi u Tuzlanskom otvorenom centru mjesec maj posvećujemo borbi protiv homofobije i podizanju svijesti o postojanju LGBTIQ osoba u našem društvu, te organizujemo niz događaja za LGBTIQ zajednicu i širu javnost.

Tuzlanski otvoreni centar i ove godine obilježava ovaj važan datum, a tim povodom organizujemo Online konferenciju i panele na teme: Izazovi ljudskih prava LGBTI osoba, te Lokalna mreža podrške za LGBTI osobe. Dok 26.05. na RTV7 kanalu možete pratiti emisiju "Obilježavanje međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije, interfobije i transfobije (IDAHOBIT)".

Program obilježavanja ovogodišnjeg IDAHOBIT-a u Bosni i Hercegovini, gdje ćete pronaći naše aktivnosti, ali i aktivnosti Bh. povorke ponosa, Sarajevskog otvorenog centra i Centra za mlade KVART, bit će dostupan na Facebook događaju, a možete ga preuzeti i ovdje.

Ohrabrujemo sve LGBTIQ osobe ali i ostale zainteresovane da se prijave na događaje i pridruže se obilježavanju Međunardnog dana borbe protiv homofobije, bifobije, interfobije i transfobije.

Komentarze


  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
bottom of page